dimecres, 15 de desembre del 2010

Le Mont Saint Michel

Si en teniu l'oportunitat, apropeu-vos un dia a visitar el fantàstic Mont Saint Michel, situat a Normandia, cap al Nord de França, és sens dubte un dels poblets més espectaculars que personalment he vist i també un dels més visitats de l'estat francès.

Construït al capdamunt d'un turó de roca que s'erigeix a la costa francesa, lleugerament endinsat dins l'aigua de la baia, és un espectacle digne de ser contemplat. Jo l'he vist en dues ocasions, i en la primera s'aixecava enmig d'una infinita maresma de fang, repleta de gent que pesca el marisc que queda a la sorra quan es retira l'aigua, i en canvi en la segona m'el vaig trobar envoltat de l'Oceà Atlàntic amb grans onades xocant contra les roques que feien esgarrifar, molt espectacular. 

En quant a la seva característica silueta, cal dir que el Mont Saint Michel està coronat per una estàtua de Sant Miquel Arcàngel, cap dels exércits divins, col·locada dalt de l'església del poble, que arriba als 170 metres d'alçada total sobre el nivell del mar, fent-lo encara més impressionant el fet de trobar-se en mig d'una gran planícia. És per tot això, però sobretot per la seva importància a nivell arquitectònic, que va ser declarat monument històric el 1862 i és Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO des de 1979.

És tant important i ràpid l'efecte de les marees en la planíssima baia que l'antic camí usat per anar cap al turó on s'aixeca el poble tenia plataformes elevades de fusta cada uns metres per si la pujada de la marea atrapava a algú a mig camí sense temps a fugir. La primera vegada que el vaig visitar, ja fa molt anys, aquest camí era l'única opció per accedir al poble, que quedava completament aïllat en quant a carreteres quan la marea pujava. Evidentment, quan hi vaig tornar anys després ja havien construït una magnifica carretera elevada amb pàrquing i tot que el fa actualment accessible durant tot el dia qualsevol dia de l'any.
També és un plaer passejar per els seus carrers i carrerons, que formen un entramat bastant complex que va ascendint progressivament, o visitar la abadia o l'església, tot magníficament conservat i preservat alhora que cuidat i netejat com és costum a França, on semblen valorar i aprofitar molt més que nosaltres els monuments històrics. Resumint, que no deixeu passar l'oportunitat de visitar el Mont Saint Michel, una petita meravella a 10 hores de Barcelona en cotxe que us deixarà segur amb la boca oberta.

Krusty

2 comentaris:

  1. Impresionant!

    No coneixia aquest poble i la veritat es que ho trobo una maravella, no m'estranya que sigui patrimoni per la UNESCO. Una autència delícia...

    Està apuntat per si algún dia vaig per aquella zona.

    Victor

    ResponElimina
  2. T'ho aconsello completament, una visita inoblidable.

    ResponElimina