divendres, 17 de desembre del 2010

Phenomena: Tiburón + Alien

Ahir vaig tenir la sort d'assistir al Cine Urgell de Barcelona, magnífica sala, a veure una doble sessió, com als vells temps, de dos espectaculars clàssics del cinema modern, "Tiburón" i "Alien, el octavo pasagero". La doble projecció formava part d'una iniciativa anomenada Phenomena que vol recuperar l'esperit d'aquelles dobles sessions recuperant clàssics del cinema en el que defineixen com una catarsis col·lectiva.
Aquest cinema encara manté l'estètica dels cinemes antics de tota la vida, conta amb una sola sala immensa de dues plantes amb capacitat per a 1.832 espectadors, amb cortines que es corren al començament de la pel·lícula, escalinates, butaques, grans làmpades de vidre i catifes. Tot té el regust de les sales d'abans i per desgràcia, a Barcelona, és dels pocs que encara es manté i val la pena visitar-lo per contemplar la seva enorme pantalla, i sobretot en ocasions com la d'ahir, on el pots veure ple i a màxim rendiment, cosa que impressiona molt.
També destacar el plaer d'anar a un cinema on tots els espectadors son fans de les pel·lícules que van a veure i saben apreciar i gaudir de l'experiència de forma natural, cosa no tant habitual avui en dia en concentracions de tanta gent com va ser la d'ahir. També molt espectacular l'esforç de l'organització per oferir anuncis autèntics de l'època de les pel·lícules així com tràilers originals d'aquells temps. Espectacular.
En quant a la pel·lícula Tiburón, dirigida per Steven Spielberg i estrenada el 1975, està basada en el best seller de Peter Benchley inspirat en una sèries d'atacs de taurons que varen tenir lloc a Nova Jersey el juliol de l'any 1916, causant 4 morts i començant així a donar forme al futur mite del gran tauró blanc. La pel·lícula va ser la primera en estrenar-se simultàniament a tots els Estats Units, aconseguint mantenir-se durant dos anys com la cinta més taquillera de la història fins que Star Wars la va succeir. Personalment em va agradar moltíssim, l'havia vist però mai en un cinema, i puc confirmar que és una excel·lent obra d'art del cinema.
Alien, dirigida per Ridley Scott, també va tenir un èxit espectacular de taquilla en la seva estrena al 1979, llençant a la fama l'actriu Sigourney Weaver i altres actors de la cinta, però sobretot va ser el començament d'una gran font de pel·lïcules, jocs i màrqueting. També va llençar a la fama el creador de tota l'estètica i de l'alien en si mateix, el genial H.R.Giger, capaç d'imaginar una estètica mai vista fins al més mínim detall. Puc dir que veure-la en pantalla gran va ser molt impactant, i em va reafirmar en que certament és una gran pel·lícula, plenament digne de la saga que ha vingut a continuació.

Finalment, valorar la presència a la sala del super-clàssic Jaume Figueres i de l'actual Director del Festival  Internacional de Cinema de Sitges, Àngel Sala, així com agrair a l'organització l'experiència inoblidable, única per un fan del cinema com jo, que vaig tenir la sort de viure. Fins el dijous dia 13 de gener companys freaks.

Krusty

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada