dissabte, 4 de desembre del 2010

Kryptos, un misteri de la nostra època

Kryptos és el nom d'una escultura de bronze de 4 metres d'alçada creada per James Sanborn el 1990 i situada al pati de la CIA a Langley, Virginia, Estats Units. Si mai passeu per allà no desaprofiteu l'oportunitat de contemplar un dels misteris més estudiats del nostre temps. Consta de més de dues mil lletres sense ordre aparent, d'aquí el nom Kryptos, que en grec significa ocult o amagat, encriptat. Als que com jo hagueu llegit El Codi Da Vinci o El símbol perdut, les dues de Dan Brown, aquesta estàtua us sonarà segur, ja que l'autor s'hi refereix en diverses ocasions aprofitant el misteri que l'envolta degut a que no ha estat encara desxifrada.

Però l'escultor està impacient, amb 65 anys, 20 anys després de la instal·lació de l'escultura, segueix responent a la seva web a centenars de possibles solucions, fins ara sempre de forma negativa. Per donar més opcions de que se'n desvetlli el significat ha publicat recentment una pista al diari The New York Times. L'escultura està dividida en quatre parts, de les quals les tres primeres han estat desxifrades, les tercera al 1999, restant només la última, que és la més curta però també la més complexa. La pista ha estat desvelar el significat d'una sèrie de sis lletres que han resultat formar la paraula "Berlin", restant encara 91 lletres més per desencriptar.

Les tres parts desxifrades finalment signifiquen “entre tenues sombras y la ausencia de luz yace el matiz de la iqlusión" la primera, “era completamente invisible. ¿cómo es posible? usaron el campo magnético de la tierra. la información se reunió y transmitió subterráneamente a una ubicación desconocida. ¿lo sabe langley? deberían saberlo: está enterrado allí, en algún lugar" seria la traducció de la segona, que clarament va inspirar Dan Brown per a les seves novel·les, i finalment la tercera “con manos temblorosas abrí un agujerito en la esquina superior izquierda. entonces, ampliando el agujero un poco, introduje una vela y vi el interior. el aire caliente que escapaba de la cámara hizo que la llama oscilara, pero en seguida los detalles de la sala en el interior emergieron de la neblina. ¿puede ver algo?”, paraules textuals de Howard Carter, el descobridor de la tomba de Tutankamon l'any 1922. Com si d'un best-seller es tractés, l'esperança d'entendre el significat global de l'escultura metàl·lica recau en el contingut encara xifrat de l'última part del missatge.

No deixa de ser intranscendent, suposo, de fet depèn del que hi digui, però em sembla molt graciós que 20 anys després, estant al pati d'un dels centres de la intel·ligència i la investigació dels Estats Units, on acaben algunes de les ments joves més brillants, ningú hagi esta encara capaç de desxifrar el seu significat. Sobretot per que son molts els agents que ho han intentat al llarg dels anys, diu tant del nivell de l'educació americana com de la lucidesa mental del personal de la CIA, així els hi va.

Krusty

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada