dijous, 9 de desembre del 2010

Cantona contra la banca

El 8 d'octubre, fa un mes, el grandiós ex-futbolista Éric Cantona va proposar a un diari local de Nantes, França, que el dia 7 de desembre, aquest dimarts, els ciutadans europeus ens apropéssim als nostres bancs a retirar els diners que hi tinguéssim per així restar poder a la banca d'una manera autènticament eficaç i colpidora. La idea del crack, retirat l'any 1991, era vèncer de forma no violenta un sistema que es basa en els bancs a través d'una retirada en massa de fons que implicaria una fallida fulminant d'aquests.
Evidentment la proposta va rebre immediatament les crítiques de la Unió Europea i de la classe política i financera, però va ser àmpliament respaldada i extesa per internet, a través, entre d'altes vies, del Facebook, on la proposta denominada StopBanque ja tenia més de 60.000 persones d'Espanya que afirmaven que seguiríen la iniciativa. Fins hi tot la ministra espanyola d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, va criticar la iniciativa: "Yo creo que estas medidas pueden ser más o menos efectistas pero poco prácticas". Tot i així, i en podeu encertar els motius, la prensa majoritàriament no s'en ha fet ressò, contribuint al fiasco que finalment ha suposat l'agosarada idea del carismàtic i triomfador ex-futbolista.

Un cop passada la data esperada, la pàgina de la proposta en qüestió deixa clar que el dia 7 era només el començament de la lluita i ens anima a posar els diners en determinats bancs que tenen un reconegut i estricte caràcter ètic, dels quals ens ofereix una àmplia llista. També es citen diverses frases entre les quals detacaria "el coneixement és l'autèntic poder" o la cita que reprodueixo a continuació:

"No et creguis res, independentment d'on ho hagis llegit, o de si ho he dit jo, o no ser que coincideixi amb la teva pròpia raó i sentit comú".   - Buddha -

Per acabar, lloar la figura del mític Éric Cantona, gran líder al camp quan era futbolista i valent figura pública en l'actualitat, tot i així, haig de dir que el problema de la iniciativa és molt clar, arriba tard. No sé vosaltres, però jo, personalment, igual que molts aturats o mileuristes, ja no estic en posició de retirar els meus diners del banc per que no n'hi tinc pràcticament, i em sembla que aquest ha estat un gran fre per la proposta. En un mon on l'1% de la gent té gran part de la riquesa, la força econòmica de la resta en accions com aquesta és pràcticament inexistent. Tot i així, bona idea Erik, si tu ho has complert, probablement hauràs fet tant mal als bancs com podíem haver fet un molt gran nombre de nosaltres junts.

Krusty

2 comentaris:

  1. ____________________________________

    ☮ 911 La Super Boum à €5.

    Le 9 Janvier 2011.

    Cantona UN Jour, Cantona Toujours.

    ____________________________________

    ResponElimina
  2. D'acord, doncs veurem què passa el 9 de gener del 2011!

    ResponElimina