dijous, 2 de desembre del 2010

Wikileaks, Julian Assange i les filtracions

Julian Assange segueix fent trontollar els governs més poderosos del plantes amb noves filtracions a Wikileaks, si anteriorment s'havien referit a la guerra d'Afganistan i Irak, ara apunten directament a la diplomàcia americana desvelant documents amb converses, afirmacions i valoracions que no deceben en absolut les barbaritats que un podria pensar que es diuen en privat. Personalment m'encanta que ningú sigui capaç d'aturar aquesta enorme sangria d'infomació confidencial que demostra una vegada més la força que té la simple i pura veritat en un mon de mentides, hipocresies i enganys.

També ha estat genial, i s'ha de reconèixer, la resposta enginyada pels assessors per a la Hilary Clinton, que va respondre a les filtracions dels seus comentaris ofensius cap a diferents polítics de primera línia declarant que "comentant el tema amb ells", aquests l'havien tranquil·litzat afirmant que "hauries de sentir el que nosaltres diem de tu". Certament brillant, però és evident que en realitat la situació és realment greu, ha arribat a tal punt que aquest dijous la Casa Blanca dels Estats Units ha creat una comissió dedicada exclusivament a investigar les filtracions de Wikileaks i identificar i desenvolupar les mesures necessàries per evitar fuites en la distribució d'informació classificada.

Com no podia ser d'altre manera, hi ha una ordre internacional de busca i captura sobre Julian Assange emesa per la Interpol a instàncies de la fiscalia de Suècia, que l'acusa de violació, i de la que els seus advocats han presentat recurs al Tribunal Suprem. Diumenge, el dia en que es començaven a publicar la recent remesa de 251.287 documents la pàgina Wikileaks va rebre diversos atacs cibernètics als seus servidors a Bahnof, Suècia, aleshores va decidir traslladar les seves operacions a Amazon.com. Tot i així, dimarts es varen repetir els atacs superant “els 10 gigabytes per segon”. Finalment dimecres Wikileaks va deixar de funcionar breument per tornar a Suècia degut a que Amazon, la va "expulsar" després de rebre pressions del Senat dels Estats Units, emparats en que es consideraven il·legals les accions de Wikileaks, cosa que no ha estat mai demostrada.

Fent un pas més enllà encara, un assessor del primer ministre canadenc, Stepher Harper, demanava aquesta setmana en una entrevista a la CBC l'assassinat del fundador de Wikileaks Julian Assange, davant la incredibilitat dels entrevistadors, i també el republicà Mike Huckabee, ex governador d'Arkansas, va arribar a dir que "se l'hauria d'executar per alta traïció".

En quant a l'home més buscat del mon, ahir mateix el diari anglès The Independent assegurava que Julian Assange està ocult al Regne Unit, concretament al sud-est d'Anglaterra, i que quan hi va arribar va facilitar a la policia la seva localització, aquesta està en contacte permanent amb els seus advocats pendents de rebre el permís legal per detenir-lo. També ahir, com a enèsima mesura de pressió suposo, es varen fer públiques declaracions de Christina Assange, mare del creador de Wikileaks, afirmant que esta "neguitosa per la situació" en que es troba el seu fill. I en quant a Wikileaks, la pàgina ha engegat a internet una campanya per a la recollida de fons amb els quals, a més de mantenir la seva infraestructura per a la publicació de documents secrets com els difosos fins ara, es doni suport a la defensa del seu fundador, presumptament amenaçat de mort.
A pesar de tot, Julian Assange ha demostrat un com més anar un pas per davant dels que volen caçar-lo, ja que ha escampat per internet, a través de la seva pàgina, un arxiu de 1,4 Gigabytes anomenat "insurance.aes256". Es tracta d'un misteriós arxiu codificat amb el sistema AES256, el més avançat del mon, que se suposa funciona com a "assegurança de vida" per Assange, ja que s'especula que pot contenir revelacions més impactants que les filtrades fins ara, i del qual ni ell mateix ni Wikileaks n'han justificat la distribució.

Per acabar, reflexionem. Només contemplo dues opcions lògiques per tot aquest enrenou, la primera és que el propi govern americà sigui el que ha permès la filtració dels documents indirectament i de forma encoberta per airejar el que tenien sota les estores envoltat en dubte, evitant així que el poble americà els jutgi el dia que es confirmi que tot és cert. I la segona és que siguin filtracions reals però subvencionades per governs contraris als Estats Units, ja que costa de creure que el Sr.Assange sigui un heroi amb bones intencions que aconsegueix escapar de tothom per sí sol. Veurem com acaba aquest thriller d'intriga i conspiracions al més pur estil Tom Clancy.

Krusty

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada