dissabte, 11 de desembre del 2010

Tron

La setmana que ve s'estrena als cinemes Tron Legacy, seqüel·la de l'original Tron, i per tant crec que és el moment de comentar un dels clàssics més trencadors del cinema fantàstic dels nostres temps. Estrenada el 1982, escrita i dirigida per Steven Lisberger, va ser de les primeres pel·lícules fetes en gran part per ordenador i retrata un mon cibernètic que viu l'eterna lluita entre el be i el mal, representats respectivament pel color blau i el vermell de forma magistral.

Tron és suposadament el nom d'una màquina recreativa que inspira la pel·lícula, ja que es basa en un seguit de competicions o proves amb una estètica que recorda inconfusiblement els videojocs de l'època, tot reforçat per una impactant visualització basada en la vistositat dels colors i les llums en un entorn fosc, misteriós i infinit que recrea les entranyes d'un ordenador. Aquests efectes varen ser aconseguits amb diverses tècniques que barregen la fotografia tradicional amb la realitat virtual creada per ordenador, emprant grans quantitats de pel·lícula cinematogràfica, en un procés extremadament laboriós que no s'ha repetit per fer cap altre pel·lícula. De fet, el film no va ser nominat a l'Oscar als millors efectes especials per considerar que fer servir ordenadors en la producció de les imatges era com "fer trampes", que li diguin ara al Sr. James Cameron.

Conta amb l'estel·lar presència d'un jove Jeff Bridges en el paper de "programador" absorbit dins aquest colorista  univers informàtic, actor que també és present en aquesta nova entrega que comentava. També conta amb David Warner en el paper de dolent, rol en el que s'especialitza i que ha interpretat en diverses pel·lícules com La Profecía, En la boca del miedo, Scream 2 o Titanic.
En la pel·lícula els programes són representats per personatges que reflecteixen la personalitat dels seus programadors, tot envoltat per una trama on una gran empresa malèfica vol endur-se el mèrit de la feina d'un genial programador rebel. Així com no va tenir gens d'èxit en la seva estrena, amb el anys s'ha convertit en una pel·lícula de culte pels amants del gènere fantàstic.
No puc fer més que recomanar-vos aquest clàssic de Disney, que marca els inicis de l'aplicació dels ordenadors en al mon del cinema de forma magistral, defensa valors universals que no caduquen i sorprèn molt gratament com a pel·lícula innovadora. Personalment em sembla fascinant, i un cop l'hagueu vist, animeu-vos amb la seqüel·la Tron Legacy, que segur que com a mínim es una bona actualització a nivell tècnic del fantàstic univers de Tron.

Krusty

2 comentaris:

  1. Aquesta setmana no s'ha estrenat Tron Legacy, em sembla que s' estrena la setmana que ve, 17 de Desembre.

    ResponElimina
  2. Ostras!! És cert! Les ganes m'han traït!

    ResponElimina