diumenge, 26 de desembre del 2010

Bola de drac

Què dir de la mítica sèrie japonesa de la infantesa Bola de drac, originalment Dragon Ball, que va esdevenir per mi i la meva generació una inesgotable font d'inspiració, experiències, valors i hores i hores d'entreteniment.
El títol de la sèrie, Bola de drac, es basa en set esferes màgiques que estan repartides per tot el món que quan s'ajunten totes, es poden utilitzar per invocar el drac Shenron (Xèren), que confereix un desig a qui les ha ajuntat. Després que el desig s'ha complert, les boles es reparteixen de nou per tot el món i són convertides en pedra i inerts durant un any. Aquest comença sent l'argument principal per acabar desenvolupant tota la sèrie al voltant de la vida de Son Goku i les seves aventures. 
Sembla que fos ahir quan un petit i rabassut Son Goku campava solitari amb la seva cua de mono per sorprenents mons fantàstics nascuts de la privilegiada ment dels creador d'anime per excel·lència, nascut el 1955, Akira Toriyama. Junts el varem veure créixer, evolucionar, riure, patir i estimar, però sobretot lluitar. Lluitar contra una infinitat de personatges malvats en eterns combats èpics en defensa del destí de la raça humana, sempre de forma honesta i amb l'esforç i el coratge com a armes principals, i sovint amb l'ajuda dels seus amics però sempre deixant clar que al final és un mateix, sol, el que ha d'afrontar les pròpies batalles. També cal destacar el com reflectia el fet que qui avui pot ser el teu pitjor enemic, també pot ser un gran aliat o amic el dia de demà si un sap perdonar, per que al final, com va dir Kennedy, tots habitem aquest petit planeta, tots respirem el mateix aire, tots volem un futur millor per als nostres fills i tots som mortals, mentre el drac Shenron no digui el contrari.
La sèrie que a tots en va enganxar es va emetre al nostre país per primera vegada el 15 de febrer del 1990 a Televisió de Catalunya, que en va emetre només els 26 primers capítols, provocant immediatament massives peticions perquè se n'emetessin més. El que va fer la televisió va ser re-emetre els capítols antics i afegir-hi cada vegada una temporada, passant per Bola de drac Z, de manera que hi va haver repeticions fins l'any 1999, creat l'efecte de ser una sèries pràcticament maratoniana i elevant-la a la categoria de mite. A partir del 1999 es va emetre Bola de Drac GT i després la sèrie sencera per última vegada arribant fins a l'any 2001, i complint així més de 10 anys de retransmissió de l'exitosa sèrie al nostre país. Tota la sèries està basada en el còmic manga de Bola de Drac que es va publicar de manera continuada durant 11 anys, de 1984 a 1995.
Evidentment no puc deixar de mencionar l'immensa quantitat de màrqueting, jocs i sobretot tràfic de fotocòpies derivats del fenomen Bola de drac a Catalunya, als que tots varem dedicar moltes hores en la joventut, a pesar de la ínfima qualitat i representativitat de la recent pel·lícula sobre la famosa saga, anomenada Dragon Ball Evolution, que passarem per alt per que el mite ho mereix. Ara pels nostàlgics, aquí teniu la "intro" clàssica:
Personalment, no oblidaré mai una sèrie que estic segur que em va marcar, encara que no puc arribar a ser conscient de fins a quin punt, i només espero que el dia de demà els nens tinguin un exemple que seguir ni que sigui llunyanament proper al nivell de Bola de drac en quant a valors i missatge.

Krusty

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada