dimecres, 1 de desembre del 2010

El Hobbit pakistaní amb Facebook

He llegit aquesta setmana que els productor de la pel·lícula El Hobbit, preqüel·la de la saga El senyor dels anells, s'han vist forçats a acceptar extres de qualsevol raça després de la polèmica causada per haver-ne rebutjat un per tenir la pell massa fosca.
En una audició a la ciutat de Hamilton, Nova Zelanda, la jove britànica de metre i mig, d'origen paquistaní, Naz Humphreys va ser descartada com a possible hobbit degut al color de la seva pell, segons va dir el director de càsting, que ja ha estat despatxat, la pell clara era un requisit indispensable per interpretar a un hobbit, els petits personatges que habiten la "Tierra media" del fantàstic mon creat per J.R.Tolkien.
Aleshores, Humphreys, profundament ofesa com a fan incondicional de la saga, va crear un grup a Facebook anomenat "Hire hobbits of all colours! Say no to hobbit racism!" ("Contractin hobbits del tots els colors" Digues no al racisme hobbit!), donant ressò a tot el problema. Evidentment el representant de Peter Jackson es va afanyar a qualificar l'incident d'un "error desafortunat" i a puntualitzar que no estava al corrent de les restriccions imposades en el càsting.
Aquest només és el més recent dels problemes que ha d'afrontar la productora, primer el mexicà Guillermo del Toro va renunciar a dirigir-la pels retrassos, i després la pròpia productora va estar apunt d'abandonar Nova Zelanda com a localització per a la pel·lícula, a causa d'una polèmica amb un sindicat d'actor local que exigien condicions mínimes de treball. En aquella ocasió el govern del país va intervenir aprovant una nova legislació laboral que suprimia el dret dels actors a la negociació col·lectiva igual que l'existència d'un sou míninim, i per si això no calmava les ires de Warner Brothers, li varen concedir un descompte fiscal d'impostos especial per valor de 5,4 milions d'euros condicionat a l'èxit del film. Tot això va aconseguir mantenir a Nova Zelanda l'inversió de 355 milions d'euros del projecte.
Tota la història em sembla completament absurda, començant pel tema dels extres de color, primer per que és evident per qualsevol que els hobbits son de pell blanca, i això no és racisme, i apart, per que sabent els temps que corren, podien haver previst que és més barat maquillar de blanc als extres de pell morena que no pas excloure'ls i arriscar-se a caríssimes denúncies per racisme. Ara només falta que es presentin al càsting extres de 2 metres exigint no ésser discriminats per l'alçada pel càsting per el paper de hobbit. Cada vegada estem pitjor.

Evidentment, no me'n puc estar de comentar la indignant submissió del govern de Nova Zelanda a les voluntats, ordres i desitjos de Warnes Brothers, que no fa més que demostrar que qui té el poder dels diners és qui més mana, ni anells, ni governs, ni drets dels treballadors, qui paga mana. I em sembla un trist recordatori de com van les coses per tenir al cap mentre un intenta evadir-se de la realitat en un món de fantasia on al final el més irreal de tot resulta que són els valors que s'hi representen.

Krusty

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada