dimecres, 24 de novembre del 2010

Programes i propostes electorals

He estat fullejant els programes electorals dels diversos partits, no de tots, sinó d'alguns, que estan penjats a les respectives pàgines web, i hi ha coses importants que cal de destacar inevitablement.

En quant a l'estructuració dels programes, el PP aposta més per repartir la informació en apartats, el PSC per punts, subpunts i sub-subpunts i ERC l'ha dividit en cinc grans blocs, però m'ha sorprès que CiU i Iniciativa opten els dos per una numeració global contínua, i així com el de CiU està composat de 1.000 punts, el d'Iniciativa està estructurat en 1.328, curiós si més no.

En quant a l'extensió dels programes, el d'ERC consta de la barbaritat de 236 pàgines, el de CiU es limita a unes eficaces 160, el d'ICV supera totes les previsions arribant a les 393 pàgines  i el de Ciutadans es limita a 31 fulls de la retòrica de sempre. Sorprèn el programa del PSC amb només 93 pàgines, i avorreix el del PP amb 132 pàgines, això sí, amb molt de color.

En quant als lemes o eslògans exhibits per cada programa electoral, el d'ERC es presenta amb un transparent i obvi "Programa electoral", mentre que CiU ja festeja la victòria anticipada amb un solemne "Programa de govern, projecte de país".  Per la seva part, el programa d'ICV esta titulat amb un claríssim "Esquerra, ecologia, llibertat" i el PSC apel·la al votant d'esquerres amb "Una Catalunya més forta, una societat més justa", invocant millores com si no fossin al govern. Finalment, Ciutadans titula, en castellà, evidentment, "Compromiso con los ciudadanos de Catalunya", reincidint en el nom del partit com a estratègia, i el PP es queda amb la llargament repetida falsa promesa durant la campanya "Solucions per a la crisi".

Per no limitar-me als programes que molts ja haureu vist, o potser no, us puc dir que el de Solidaritat Catalana, que consta de 33 pàgines, llença en el títol la contundent proposta "Vols independència? Vota independència!" i el de Reagrupament, que ocupa 131 pàgines, proclama "Organitzant el nostre futur lliure" i en la web hi ha l'opció de baixar-lo en format per a llibre electrònic, sorprenent.

Si penseu que no me'ls he llegit tots, teniu tota la raó, segur que vosaltres sí. En qualsevol cas, l'intenció no era resumir-vos les seves propostes, que la majoria no compliran, sinó fer una ullada als seus programes electorals per pura curiositat, com a mínim us puc confirmar que tots en tenen un, i que cap d'ells us donarà feina ni un plat a taulà l'endemà de les eleccions. El que votem el 28-N no canviarà pas el present, però us asseguro que definitivament pot canviar el futur, així que ja sabeu, és l'hora en que parla el poble, el dia en que mana la gent, el nostre torn, el teu moment.

Krusty

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada