dimarts, 16 de novembre del 2010

Els castells patrimoni immaterial de la UNESCO!!

Com sempre, és un gust extrem el veure com des de fora de la península es reconèixen les nostres tradicions nacionals, en aquesta ocasió, la UNESCO ha declarat els castells Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
La decisió l'han pres les Nacions Unides en el marc del cinquè comitè intergubernamental de la Unesco al Kenyatta International Conference Centre, a Nairobi, Kènia.
Ja ahir, la Directora General de Belles Arts del Ministeri de Cultura y portaveu del Comite Espanyol de la UNESCO, Angeles Albert, declarava que "los castells han sido capaces de mantenerse como tradición e incorporar y desarrollar unos valores propios", augurant la bona notícia. Ha estat un llarg camí des de l'abril del 2007, quan es va fer pública la proposta a Valls, fins ahir mateix, més de tres anys després, que el President del Parlament de Catalunya, Ernest Benach y el Conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, aterraven a Nairobi amb moltes esperances posades en la reunió.
Finalment aquest migdia la notícia ha saltat, des de Catalunya, el món casteller ha viscut el nomenament en directe a través de dues pantalles gegants instal·lades a la plaça del Blat de l'Ajuntament de Valls i a la Sala Eutyches del Palau de Congressos de Tarragona, on ha esclatat l'alegria continguda. La UNESCO ha destacat en la seva decisió que els castells "son percibidos por los catalanes como parte integrante de su identidad cultural, transmitida de generación en generación y proporcionan a los miembros de la comunidad un sentido de continuidad, cohesión social y solidaridad".
Com a curiositats, dir-vos que a nivell de patrimoni físic, Espanya és el segons país en patrimoni cultural de la UNESCO per darrere només d'Itàlia, cosa que no deixa de ser sorprenent, i que el comitè ha rebutjat la denúncia presentada pel Grup d'Acció Valencianista que advertia de la participació de menors en la cultura castellera, que se l'envainin.
M'haig de posar dret amb les paraules de l'honorable President del Parlament de Catgalunya, Ernest Benach, en el seu discurs als membres de la convenció: "hoy es un gran día para los castells, para los castellers y para todos los que admiren esta tradición cultural viva. Los catalanes nos sentimos orgullosos de que nuestras aportaciones al conjunto de la humanidad sean únicas, originales, enriquecedoras, creativas y arraigadas en la tradición, pero a la vez vivas y con la mirada puesta en el futuro".

Finalment no puc fer més que homenatjar des d'aqui a tots aquests valents que sostenen amb els seus braços la voluntat catalanista i la riquesa cultural de tot un poble. Moltes felicitats per tots els catalans, especialment a les 60 colles, que agrupen uns 7.000 castellers, per mantenir i promoure aquesta espectacular i noble tradició que ja té més de 200 anys.

Krusty

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada