diumenge, 16 de gener del 2011

Whisky on the rocks

M'ha al·lucinat llegir la notícia de que Nova Zelanda ha venut a la destilería escosesa White & Mackay, una de les més antigues del mon i que comercialitza la marca de whisky Mackinlay's, mostres de whisky que porten més de cent anys enterrades sota el gel de l'Antàrtida.
La fascinant història comença l'any 1907, quan l'explorador irlandès Ernst Shackleton, fan del whisky Mackinlay's, va fracassar en un dels seus intents d'arribar a ser el primer home en trepitjar el Pol Sud, fita aconseguida finalment per el noruec Roald Amundsen el 1911. En una de les expedicions, Shackleton va quedar-se sense provisions a 160 kilòmetres de l'objectiu, i s'especula que va enterrar una caixa de dotze ampolles de whisky, que misteriosament en contenia onze quan va ser descoberta l'any 2006 per una expedició neozelandesa sota una tenda de campanya pertanyent a una de les expedicions de Shackleton.
Segons els arqueòlegs qua varen manipular la troballa, les ampolles de whisky estaven recobertes de paper i palla per aguantar el viatge, cosa que va permetre que es conservessin perfectament i en estat líquid a pesar d'estar més de cent anys a trenta graus sota zero. Es calcula que el whisky va ser destil·lat l'any 1896 o 1897 i pot valer actualment quasi setanta mil dòlars per ampolla. 
La descoberta és propietat de la Societat per a la Conservació del Patrimoni Històric de l'Antàrtida de Nova Zelanda, i, com obliga el tractat de preservació històrica firmat per els dotze països que administren el continent glaçat, serà retornada al seu emplaçament un cop es varen extreure les mostres citades amb una agulla i a través dels taps de suro. La coneguda destil·lería escocesa analitzarà el contingut de les mostres que recentment han adquirit per intentar reproduir la mescla que òbviament és única al món.

Tota la notícia m'ha semblat espectacular, d'entrada, Ernst Shackleton passa finalment a la història, no per arribar al Pol Sud però sí per deixar-nos un tresor que segur que donarà lloc a una nova línia de whisky Mackinlay's. Finalment, no vull ni pensar que les mostres originals d'aquest whisky aventurer i centenari acabin finalment en mans d'algun "nuevo rico" que se les begui barrejades amb Coca-cola, seria la metàfora perfecte d'on hem arribat com a societat globalitzada, desequilibrada, inconscient i sense respecte per la història.


Krusty

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada