dimarts, 4 de gener del 2011

10 descobriments científics del 2010

La prestigiosa revista Time, que es publica als Estats Units des del 1923, en la seva habitual pràctica de fer rànquings de balanç dels darrers dotze mesos, ha classificat les 10 troballes científiques més rellevants o curioses de l'any 2010. Val la pena repassar-les, són les següents:

1- El dinosaure més banyut que mai ha existit
No parlem d'un dinosaure amb una dona molt fresca, sinó d'un amb moltes banyes. Es tracta d'un Kosmoceratops, i va viure fa 76 milions d'anys a la zona d'Utah, als Estats Units. Se'l va anomenar i catalogar al setembre del 2010 a partir d'una descoberta de restes fossilitzades feta per una expedició de la Universitat de Utah l'any 2007. S'estima que pesava uns 2.500 quilos i tenia 15 banyes.

2- Grans notícies d'una petita partícula
Una de les obres faraòniques de la raça humana dels nostres temps, el col·lisionador de partícules circular Tevatrón, de Fermilab, va aconseguir reproduir la creació de partícules i suposadament el Big Bang. Ubicat a Batavia, Illinois, als Estats Units, és un sincrotró que accelera protons i antiprotons en un anell de 6,3 km de diàmetre.

3- La nostra Lluna (més o menys) aquosa
La missió LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) de la NASA va perdre un propulsor que va caure prop del pol sud de la lluna i al observar la zona des del satèl·lit es va descobrirh que l'impacte avia allibertat un 50% més d'aigua evaporada del que s'esperava, demostrant que la lluna és el doble d'humida que el desert del Sàhara, obrint un món de possibilitats en quant a instal·lar-se a la seva superfície de forma permanent.

4- El robot detectiu i el túnel mexicà
A Teotihuacan, Mèxic, el Robot Sleuth, equipat amb una càmera, va descobrir un túnel sota terra amb arcades perfectament conservades que es creu que donarà accés a una piramide subterrània on va ser enterrat un important religiós de la cultura mesopotàmica.

5- Identificada una sequència d'ADN responsable de l'envelliment
Un estudi britànic publicat a la revista Genetics descobreix una seqüència d'ADN relacionada amb un gen que pot ser la responsable de l'envelliment de les persones, persones sense aquest gen semblen envellir 3 o 4 anys més que les que el tenen. A partir d'aqui, la Harvard Medical School va aconseguir, amb la manipulació d'aquest gen, que ratolins rejoveníssin, veient regenerats els seus òrgans i recuperant la fertilitat.

6- La quantitat de planetes es dispara
Astrònoms americans han confirmat la presència de diversos nous planetes fora del sistema solar, concretament set de nous que envolten una estrella anomenada HD 10180, que es troba a 127 anys llum de la Terra.

7- La darrera capa de mag
El Professor Martin McCall, del Imperial College de Londres, va publicar a la revista Optics la teoría de l'existència de metamaterials, que podrien ser molecularment disenyats per alterar el flux normal d'energia electromagnètica, sent així capaços d'afectar en la transmissió de la llum de forma que, resumint una complicadíssima teoría en una frase clara, es podria aconseguir la invisibilitat.

8- Us presentem els ancestres
La revista Science va desvelar el descobriment de les restes d'una dona i un nen, denominades Australopithecus sediba, sepultades en una cova de Malapa, a Sud-àfrica, fa dos milions d'anys i que podrien ser els ancestres del Homo Erectus, que és un demostrat ancestre del Homo Sapiens, dels que tots venim.

9- Un nou element
Al accelerador de partícules de Dubna, Russia, poden haver descobert un nou element que no consta a la taula periòdica d'elements, l'han anomenat temporalment ununseptium i és l'element número 117 de la taula. L'element en qüestió va existir durant una fracció de segon abans d'esfumar-se.

10- El gat que beu

Els científics del MIT, de Princeton, i del Virginia Tech, als Estats Units, han aconseguit desxifrar com els gats son capaços de veure llet sense embrutar-se la barbeta, sí sí, no es broma. Després d'estudiar videos a camara super-lenta han arribat a la conclusió que les forma que descriu la llengua del gat, encorbant-se cap avall primer i cap amunt després, tocant lleugeríssimament la llet, és el que aconsegueix el miracle. 

Com haureu comprovat, el 2010 ha estat un gran any per la ciència, esperem que el 2011 ens porti més i millors descobriments fascinants que facin avançar la raça humana de forma significativa, i sobretot que aconsegueixin, si és possible, que tots ens entenguem i relacionem millor, amb bones maneres i actituds que facin d'aquest un món millor.
Krusty

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada