divendres, 7 de gener del 2011

Factura sanitària informativa

Després que dilluns els Consellers d'Economia i Salut de la Generalitat van llançar missatges preocupants en relació amb el cost del sistema sanitari a Catalunya, avui he sentit el Conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, parlant de “excés de despesa sanitària” i anunciant que implantarà una nova mesura, per conscienciar la població del cost que té la sanitat pública per el nostre país, consistent en entregar una factura al contribuent, un cop aquest finalitzi un tractament o consulta mèdica, per ara a títol informatiu.

És cert que el sistema de Salut català és un dels més reconeguts i eficaços del món en l'àmbit assistencial, i a partir d'aquí, des del departament de Salut es denota que això ha dut a un nivell de despesa difícilment assumible d'ara endavant si no es vol empitjorar la crítica situació dels números de l'administració catalana. Destaquen també que sense el 25 per cent de catalans que opten per l'assegurança privada el sistema ja estaria en fallida.

Estarem tots d'acord en que una bona sanitat pública és fonamental per a l'estat del benestar, però el camí que ara enceta la nova administració és molt clar per mi on acaba. Quin sentit té fer l'esforç econòmic i burocràtic necessari per implantar ara l'entrega de factura en la sanitat pública catalana, justament en moments difícils, si no és per fer després l'inevitable pas més que segueix i començar a cobrar-la. Personalment veig clar que aquesta factura és només una mesura prèvia al copagament sanitari entre Generalitat i individuu, i aquesta política perjudicaria sens dubte els ciutadans més necessitats. És per això últim que m'inclino a pensar que les intencions del Conseller de Convergència van per aquí, ja que la dreta mai a destacat per afavorir els que tenen poc sinó als que més tenen.

Companys, si volem mantenir un sistema sanitari assequible per a tots, inclosos els més desafortunats, vigilem molt d'aprop aquest tipus de mesures. Si la sanitat és gratuïta, com ha de ser, i volem que sigui bona, no necessitem que ens entreguin cap factura del servei prestat, sinó que es destinin aquests recursos a millorar-la. Com va dir el profeta, "que no nos engañen".

Krusty

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada