dissabte, 29 de gener del 2011

Nou incident nuclear a Ascó

Greenpeace va denunciat dimarts passat la deficient seguretat de la central nuclear d'Ascó, a Ribera d'Ebre, després de l'incident del dia 21 de gener, que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va situar en el nivell 1 de risc en l'Escala Internacional de Successos Nuclears (INES), cosa que correspon a una anomalia, que va ocórrer durant la col·locació d'una comporta. Els successos es classifiquen segons la citada Escala en set nivells, els dels nivells 1 a 3 es denominen “incidents”, mentre que en el cas dels nivells 4 a 7 es parla d'”accidents”. Cada ascens de nivell en l'escala indica que la gravetat dels successos és, aproximadament, deu vegades superior.

Segons el CSN, el fet es va produir a les dues unitats, Ascó I i II, i, encara que “no va tenir impacte en treballadors, ni a la població, ni al medi ambient”, significa “un incompliment d'un requisit de vigilància de les Especificacions Tècniques de Funcionament (ETF)”. El titular de la instal·lació va notificar dissabte passat que, durant les maniobres de col·locació de la comporta de separació entre la piscina de combustible gastat i la zona auxiliar d'operacions, es van realitzar “moviments indeguts, a les dues unitats, en traslladar la comporta per damunt del combustible gastat”. “Encara que no es va produir cap incidència, aquesta operació no està permesa per les Especificacions Tècniques de Funcionament”, va assenyalar el CSN.

Ja al maig del 2008, Greenpeace va revelar que ANAV, el titular de la central, havia mantingut en secret durant mesos una important fuita de partícules radioactives, provocada precisament per la violació deliberada de les seves Especificacions Tècniques de Funcionament en les operacions de maneig del combustible nuclear que el CSN va qualificar en aquella ocasió de Nivell 2 en l'escala INES. Ara Carlos Bravo, responsable de la campanya d'Energia de Greenpeace, denuncia que el nou succés a Ascó és una clara demostració que la cultura de seguretat de la central segueix sent molt deficient i que el titular de la central no ha extret cap lliçó de la fuita de partícules radioactives de l'any 2007. “Després de l'escàndol de la fuita radioactiva d'Ascó, el CSN va assegurar que ANAV canviaria de forma radical la seva pèssima cultura de seguretat. Han passat tres anys i veiem que tot segueix igual: la irresponsabilitat d'ANAV i la complaença del Consell de Seguretat Nuclear amb aquesta”, va declarar Bravo.

Ja en l'incident de 2007 el Ministeri d'Indústria espanyol va sancionar la central nuclear d'Ascó amb una multa de 15 milions d'euros que les empreses explotadores de la instal·lació (Endesa i Iberdola) van pagar gustosament, demostrant les dues coses que l'incident no va ser cap tonteria. 1550 treballadors varen ser analitzats afirmant l'empresa que no havien patit cap contaminació.

Si pensem que el primer reactor va ser posat en funcionament l'any 1984 i el segon dos anys més tard, i que la seva llicència, prolongada no fa gaire, no expira fins els anys 2023 i 2035 respectivament, podem esperar molts més incidents i potser també accidents abans no les tanquin, així que companys, personalment m'ho pensaria molt be abans de rondar per la zona. Tot i així, acabo recordant-vos que a Espanya hi ha 26.545 instal·lacions radioactives, entre les quals nou reactors nuclears, tres dels quals són al nostre país, Catalunya, que també conta amb un reator desmantellat, així que companys, no cal córrer, per que no n'escaparem pas el dia que passi el pitjor.

Krusty

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada