dilluns, 3 de gener del 2011

Fum, fum, fum

Des d'ahir dia 2 de gener ja no es pot fumar en discoteques, bars, restaurants, centres hospitalaris i parcs infantils. El govern espanyol va acabar aprovant l'opció més restrictiva de la Llei del tabac, tot i les esmenes del Senat que preveien zones habilitades per a fumadors.

El sector de l'oci i la restauració avisa molt encertadament que ara el problema serà el soroll: els fumadors sortiran al carrer a fumar i perjudicaran el descans dels veïns. Fecasarm, associació que agrupa un miler de locals de la restauració i de l'oci de Catalunya, assegura a través del secretari general de l'associació, Joaquim Boadas que "La gent sortirà a fora a fumar i parlarà amb veu alta, aleshores començaran les denúncies per part dels veïns; els ajuntaments obriran expedients sancionadors i els locals acabaran tancant, almenys cautelarment".

Actualment Catalunya disposa de 48.000 bars o restaurants i de 200.000 treballadors en el sector, i es preveu una disminució de la facturació del 10%, perquè "els fumadors deixaran d'anar als bars i restaurants" segons el president del Gremi de Restauradors de Barcelona, Gaietà Farràs, i aquesta davallada acabarà provocant, de retruc, una pèrdua de 20.000 llocs de treball en el sector.

Per la seva banda, l'organització de consumidors FACUA s'ha posat en marxa ràpidament per fer complir la llei antitabac que ja ha entrat en funcionament i ofereix un espai al seu web en què permet als usuaris denunciar els casos. Es poden presentar les queixes tant d'establiments on es permeti als clients fumar, com d'aquells en què siguin els mateixos treballadors els que fumin. Les dades que s'introdueixin arribaran a l'entitat, que les tramitarà a les autoritats competents. També sol·licitaran que es facin inspeccions en aquests establiments per verificar si existeixen irregularitats. Aquestes denúncies arribaran de manera anònima al propietari del local. També el portal nofumadores.org dóna la possibilitat d'omplir un formulari de denúncia, al mateix temps que recullen tot d'informació d'interès sobre la llei i la seva aplicació.

El que no podem oblidar mai en tot això és que els fumadors passius tenen un 30% més de possibilitats de patir un infart de miocardi i entre un 20 i un 30% més de patir càncer de pulmó, a més del risc de desenvolupar malalties respiratòries que són, després dels tumors i les malalties del sistema circulatori, la tercera gran causa de mortalitat a Catalunya. A més, el tabaquisme és responsable de 350.000 consultes mèdiques. I això, té un cost econòmic de més de 600 milions d'euros anuals. Cada any moren a Catalunya 9.000 persones per malalties relacionades amb el tabac. Això vol dir gairebé una mitjana d'una persona per hora. A l'Estat espanyol són 55.000 els morts pel tabac i entre 1.200 i 2.000 persones no fumadores s'afegeixen a aquesta llista de morts a causa del tabaquisme.

Cal tenir en conta que la influència d'aquest tipus de lleis, ja que per exemple un estudi del 2006 ja indicava que l'entrada en vigor de l'anterior llei va suposar una reducció del nombre d'infarts en la regió sanitària de Barcelona. Durant el 2006, segons l'estudi, es va detectar una davallada en la taxa d'infarts d'un 11% per a homes i un 9% per a dones. On també s'ha registrat un descens és en el nombre de fumadors, actualment fuma un 28% de la població catalana quan el 2006 la xifra de fumadors diaris i ocasionals era del 34%.

Personalment sí que he detectat ja un espectacular augment del nombre de "colilles" a l'acera davant dels bars, però també que a dins l'aire és molt més respirable, així que apart de la feina extra per la gent de BCNeta, crec que la mesura serà positiva per tots. Si a Portugal, que són molt de "feta la llei feta la trampa" com nosaltres, la llei s'ha pogut aplicar sense problemes, també nosaltes hem de ser capaços d'acostumar-nos  a aquesta nova situació, que si ara sembla complicada, en breu serà totalment natural. Així que ja sabeu, aquest any, res de fum, i més val que aprofiteu per veure que l'alcohol serà la pròxima víctima d'aquesta societat excessívament normativitzada que funciona per imposicions més que per sentit comú.

Krusty

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada