dimarts, 18 de gener del 2011

Més detencions a l'entorn d'ETA

Almenys deu persones de l'entorn polític d'ETA han estat detingudes aquest dimarts a la matinada en una operació policial a Navarra i Àlaba. Segons informen mitjans digitals del País Basc, els detinguts pertanyen a la cúpula d'Ekin, considerat l'aparell polític d'ETA. Aquesta és la segona operació contra la banda i el seu entorn des que ETA va anunciar dilluns de la setmana passada una treva "general, permanent i verificable". Segons les primeres informacions, sis d'elles pertanyen a Ekin i les quatre restant oferien suport informàtic i propagandístic. El cop més fort contra la part política de l'esquerra avertzale és que entre els detinguts podria haver-hi Iker Moreno, que és fill del portaveu de Batasuna, Txelui Moreno.

L'operació ha començat al voltant d'un quart de tres de la matinada i s'han dut a terme escorcolls domiciliaris a les localitats de Villaba, Etxerru Aranatz, Burlada i Barañáin. Aquesta és la segona operació contra la banda i el seu entorn des de l'anunci de la nova treva d'ETA, en l'anterior es va detenir un informàtic de la banda i la seva companya. A més, abans d'ahir la policia francesa va localitzar un zulo de la banda en una zona boscosa propera a la petita població de Dramelay, al departament del Jura, a l'est de França. Dins l'amagatall hi havia enterrat un bidó ple d'armes i diverses inscripcions en èuscar. Es tracta del segon zulo localitzat des que va començar el 2011. L'altre amagatall també va ser localitzat a França, a la ciutat de Tolosa. Va ser el 4 de gener i es van trobar dos bidons amb material per fabricar explosius.

L'operació ha estat coordinada pel jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande Marlaska, que és el jutge que va portar el cas de l'accident de l'avió Yak-42 en el que finalment va imputar per 62 delictes d'homicidi per imprudència a alts caps de l'exèrcit deixant lliures els responsables últims Federico Trillo i José Bono. Tot i així, nascut a Bilbao, no és un jutge que puguem definir com de l'antiga escola feixista, com molts altes, ja que va declarar-se obertament homosexual al casar-se amb Gorka, el seu novio de Vizcaya de tota la vida. A pesar d'això, sí que va demostrar. en el cas del fatídic avió, comulgar amb els dos partits centralistes espanyols, i és per això que ara actua en nom de l'aparell polític de l'estat al posar pressió sobre l'entorn avertzale per intentar boicotejar l'entrada de l'esquerra nacionalista basca a la política.

Per mi és evident que ni PSOE ni PP tenen cap interès en que la treva tiri endavant per por a que el procés comporti una futura entrada en la política d'una part important de la societat basca que fins ara han aconseguit mantenir al marge de la mal anomenada democràcia espanyola, on hi ha partits polítics que estan prohibits per llei i els membres dels quals son perseguits per la policia com si fossin criminals. Un cop posats a la presó se'ls anomena "presos etarras" enlloc del que realment són, presos polítics. Espero que a pesar de les pressions per part de l'Estat, que de segur aniran en augment a mida que avanci el procés de pau, l'esquerra avertzale aguanti els cops per acabar tenint el dret a ser una opció política més, dret que mai se'ls havia d'haver negat en democràcia.

Krusty

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada