dijous, 20 de gener del 2011

Prou de tancar emissores catalanes a Perpinyà

La UE considera “lamentable” que es tanquin emissores catalanes a Perpinyà, directament, com es diu, clar i català. “Des del punt de vista de la diversitat lingüística, és lamentable que es redueixi l'oferta de llengües addicionals en les emissions de ràdio”. Amb aquesta contundència va respondre ahir la Comissió Europea a una pregunta parlamentària de l'eurodiputat convergent, Ramon Tremosa, sobre les cadenes Flaix FM, Ràdio Flaixbac i RM Ràdio, que van haver de tancar les emissions a Perpinyà el 20 de setembre de l'any passat, acusades d'interferir a les emissions de cadenes franceses.

També l'eurodiputat d'ERC Oriol Junqueras va adreçar dues preguntes a la Comissió Europea sobre el tancament de les emissores del Grup Flaix a la Catalunya del Nord i una sobre la recepció de canals de TDT catalans. Concretament, Junqueras, que recorda que Flaix FM i Ràdio Flaixbac feia 20 anys que tenien “senyal normalitzat” a la Catalunya del Nord, va preguntar a la Comissió què pensava fer amb aquesta mesura que va contra la diversitat lingüística, “un valor fonamental de la UE” recollit en diverses normatives. En l'altra pregunta apel·la als “elements transfronterers clars” per demanar mesures “invocant les llibertats de la UE d'establiment i prestació de serveis”. Pel que fa a la pregunta sobre la TDT, Junqueras va explicar que només dues de les cinc comarques nord-catalanes reben els canals de TVC i invoca la directiva de Televisió sense Fronteres recordant que són els únics canals en català que fins ara s'hi rebien. “És evident que la manca de reconeixement del català a Europa és un obstacle al procés d'integració europeu perquè distancia els ciutadans catalans de les institucions europees”, va assegurar l'eurodiputat republicà.

L'executiu comunitari reconeix però que aquestes emissores “no tenen assignada una freqüència en territori francès'” i que les limitacions de l'espectre radiofònic en la banda FM poden portar les autoritats a tancar una emissora. De fet, destaca ara la Comissió Europea, aquestes cadenes “no han sol·licitat al CSA una autorització per transmetre a França”. Tot és fruit de que les emissores de ràdio del Principat són captades al Rosselló, junt amb uns 40 canals de TDT catalana i espanyola, per que emeten des del Pic de les Salines, a Maçanet de Cabrenys, a menys d'un quilòmetre del territori francès.

En ser detectat això, a petició del Comitè Tècnic Regional de Tolosa de Llenguadoc, el Consell Superior de l'Audiovisual francès va adreçar una carta formal a l'Estat espanyol aquest estiu, que va ordenar a les cadenes que no emetessin en territori francès ja que, segons al·legaven des de França, interferien a les emissions de Radio Nostalgie i Radio Catalogne Nord. Brussel·les “dóna suport a la diversitat lingüística i considera que els mitjans de comunicació poden vèncer les barreres lingüístiques i apropar als ciutadans la gran varietat de llengües i cultures presents a la Unió Europea”, explica la resposta de la comissària de Multilingüisme, Androulla Vassiliou, a Tremosa. “Els mitjans de comunicació poden ser també un instrument eficaç per a l'aprenentatge informal d'idiomes”, va afegir.

A pesar d'això, la Comunitat Europea va reconèixer que les competències jurídiques en relació amb l'ús de les llengües als estats membre són “responsabilitat exclusiva” de cada estat, i tots sabem com les gasta l'Estat francès amb tot el que és diferent, per molt que venguin "Liberte, fraternite egalite" amb tota la cara.

El fundador del Grupflaix, Miquel Calçada, va explicar a l'Agència Catalana de Notícies que estan “buscant una altra freqüència”, en alternativa a la freqüència afectada, el 92.9, argumentant que creu que tenen ”força oients a Perpinyà com per no deixar-los penjats”. Tot i així, també va puntualitzar que es tracta d'un “problema que es repeteix cíclicament” i tot i que han intentant aconseguir una llicència per emetre “no ha estat mai possible”. És per això que des d'octubre, Flaixbac torna a emetre cap a Perpinyà a través de la freqüència 103.6, al marge de la llei francesa per ara. 

Per la seva banda, Catalunya Ràdio, que emet cap a Perpinyà des del 1990, també forma part de les emissores afectades. No ha tancat les emissions, però sí que n'ha reduït la potència, dificultant-ne la recepció al Rosselló. De moment, els oients de ràdio en català de la Catalunya Nord ja s'han mobilitzat a través de Facebook mitjançant el grup “ Per al retorn de Ràdio Flaixbac i Ràdio Flaix FM a Perpinyà, amb més de 1.400 membres. El missatge és clar, no deixarem que la nostra llengua sigui oprimida, ni per l'Estat francès, ni per l'espanyol ni tampoc per la Comunitat Europea, som i serem gent catalana tant si es vol com si no es vol.

Krusty

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada