dilluns, 10 de gener del 2011

L'enèsim tiroteig als Estats Units

Un acte polític de la congressista per Arizona Gabrielle Giffords a Tucson, els Estats Units, va acabar dissabte en tragèdia. Un jove blanc de 22 anys anomenat Jared Lee Loughner armat amb una pistola semi-automàtica, va irrompre a la reunió obrint foc contra els assistents. Almenys cinc persones van morir i 13 més van quedar ferides, incloent-hi la diputada demòcrata. La policia va detenir l'agressor minuts després tot i que sospiten que va actuar amb la complicitat d’una altra persona que va poder escapolir-se. L'home, “possiblement associat amb el sospitós”, filmava amb una càmera de vídeo a prop de l'escenari del tiroteig. El detingut s'ha negat a declarar i no se saben quines motivacions tenia, tot i que la congressista que organitzava l'acte havia estat l'objectiu de crítiques ferotges dels republicans pel seu suport, entre d'altres, a la reforma sanitària d'Obama. El Congrés ha ajornat la votació sobre la reforma sanitària prevista per finals de la setmana que ve i la policia del Capitoli, la seu de les dues cambres legislatives, ha advertit als congressistes que prenguin “precaucions raonables i prudents” per la seva seguretat.

El mateix president dels Estats Units, Barack Obama, ha condemnat l'atac en un comunicat. En el mateix text ha indicat que "algunes persones" han mort en el tiroteig, tot i que ha matisat que la congressista encara està viva, "greument ferida". Ha afegit que encara hi ha molts interrogants sobre aquest acte de violència "sense cap sentit i terrible".
El perfil del presumpte assassí, mostra una personalitat extremadament complicada: obsessionat per les tècniques de control mental, admirador del Mein Kampf de Hitler i fumador ocasional de marihuana, en un dels seus vídeos a youtube assegura haver-se inventat una nova divisa i es queixa de la taxa d’analfabetisme entre els habitants del districte legislatiu de Giffords i parla de la seva capacitat de controlar les masses. Resumint, el seu rastre a la xarxa dibuixa un perfil amb trets psicòtics, i com a bon pirat, va intentar allistar-se al exèrcit, però estranyament va ser rebutjat.
Entre les sis víctimes mortals hi ha un jutge federal, John M. Roll, i una nena de 9 anys que curiosament havia nascut l'11 de setembre del 2001. Tots participaven en l'acte electoral a Tucson després que la congressista Giffords prengués possessió de nou del càrrec a la Cambra de Representants dimecres passat. La congressista demòcrata, de 40 anys, es troba actualment en estat crític, ingressada a l'hospital després de ser sotmesa a una operació de neurocirurgia, ja que els trets li van travessar el cap. "Els especialistes han finalitzat l'operació i puc dir-los que en aquests moments sóc molt optimista sobre la seva recuperació" ha explicat el doctor Peter Rhee en una roda de premsa televisada des de Tucson, Arizona.

La tragèdia ha esquitxat la ex-candidata a vicepresidenta Sarah Palin, que ha tornat a cridar l'atenció arran de la matança d'Arizona, ja que va penjar al seu Facebook durant la campanya un mapa amb dianes on marcava els principals objectius a batre políticament, tots ells demòcrates, i la congressista Gabrielle Giffords sortia en aquest mapa d'aspecte intimidador com un d'aquests objectius a batre. Evidentment, Pallin ha anunciant a Facebook i a la seva pàgina web que feia arribar les seves "condolències" a la família de Giffords i de la resta de víctimes de la "tragèdia d'Arizona", un pel macabre tenint en conta que Giffords no és pas morta encara. Una més de les contínues pífies de la republicana més mediàtica.

I és que en un país on tothom pot tenir armes per llei, i on el clima polític viu una creixent crispació alimentada per els republicans, es corre el risc de que justiciers solitaris amb punts de bogeria surtin al carrer, seguint els dictats de la classe política més agressiva, a arreglar per la força el que se'ls diu que no funciona.
Giffords, del Partit Demòcrata, ja havia advertit abans d'aquest tiroteig que havia rebut amenaces violentes arran de la retòrica política de dirigents republicans com Sarah Palin. La seva oficina també ha estat objecte d'actes vandàlics. El xèrif del comtat de Pima, al qual pertany la ciutat de Tucson, Clarence Dupnik, ha declrarat encertadament que "Quan s'escalfa la retòrica sobre l'odi, sobre la desconfiança cap al govern, això inflama l'opinió pública durant les 24 hores del dia, set dies la setmana. Això impacte en la gent, especialment en els més desequilibrats." Que serveixi de lliçó per uns polítics que estan encegats de poder i disposats a tot per aconseguir manar, tot amb objectius econòmics, que no ideològics, en un país amb un sistema mal dissenyat i viciat des de la pròpia base.

Krusty

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada