dilluns, 28 de febrer del 2011

Oscars 2011

Aquesta matinada s'ha celebrat la sempre espectacular i glamurosa gala dels Oscars 2011, enguany la 83ena edició dels Academy Awards, al Kodak Theatre de Los Angeles, presentada per els joves i frescos Anne Hathaway i James Franco. En aquesta ocasió, la brillant cinta britànica 'El discurs del rei' s'ha convertit en la gran triomfadora en aconseguir quatre de les dotze estatuetes a les quals optava. S'ha endut les de millor pel·lícula, millor actor protagonista (Colin Firth), millor direcció (Tom Hooper) i millor guió original (David Seidler), només quedant pendent en la meva opinió de la d'actor secundari per el gran Geoffrey Rush.
En quant als presentadors, haig de dir que no em varen pas desagradar, tot i que no tenen el do per la comèdia que en anteriors ocasions han desplegat en aquesta cerimònia mites com Steve Martin o Billy Cristal, s'ha de dir que se'ls va veure molt adaptats al paper i amb força soltura, tot i interpretar un rol més de pallassos que de pròpiament còmics.
Evidentment, haig de mencionar la sempre elegant catifa roja, mític moment de la nit on lo milloret de Hollywood desfila amb les seves millors gales per al públic, repartint somriures i tòpics als entrevistadors. Com sempre, es van donar aquells moments on mentre entrevisten un actoràs dels clàssics, el públic, bàsicament format per "quinceañeras", prefereix "vitorejar" amb eufòria desfermada algun jovenet benplantat dels que està de moda. I parlant de tradicions, van destacar com sempre actrius reconegudes i amb molta classe amb espectaculars modelets més propis d'una passarel·la de moda, que és el que en el fons sempre ha estat la catifa roja dels Oscars.
D'esquerra a dreta, Sandra Bullock, Helena Bonham-Carter, Scarlett-Johansson i Marisa Tomei

D'esquerra a dreta, Warren Beatty i la seva dona Annett Bening, Nicole Kidman, Halle Berry i Hugh Jackman i la seva dona Deborra-Lee Furness

 D'esqeurra a dreta, Javier Bardem i Penélope Cruz, Gwyneth Paltrow, Kate Blanchet i Jesse Eisenberg

A destacar aquest any el gran nivell de papers interpretats per els actors nominats, certament els guanyadors, Colin Firth i Natalie Portman, claven els seus respectius papers de forma espectacular, tot i així, els altres nominats han mantingut un molt alt nivell també alhora d'intepretar personatges a qual més diferent però que coincideixen en una gran execució per part de tots els actors.

Tornant a la cerimònia, cal comentar dos detalls molt sorprenents, com la presència sorpresa del super-clàssic Kirk Douglas entregant un Oscar, amb completa soltura i molta gràcia, a pesar de l'avançada edat i les evidents dificultats de parla, i també les xocants americanes blanques a conjunt i amb "pajarita" amb que varen aparèixer James Brolin i Javier Bardem entregar un dels premis. Bardem s'ha quedat sense la preada estatueta, a la qual aspirava per la seva interpretació d'Uxbal a la cinta hispanomexicana 'Biutiful', dirigida per Alejandro González Iñárritu, que optava a l'Oscar a la millor pel·lícula en llengua estrangera, i que tampoc ha guanyat. Pel mateix paper, l'actor espanyol ja ha estat guardonat aquest any amb el Premi Goya a la millor interpretació masculina i ha estat nominat al BAFTA en la categoria de millor actor, que finalment també ha estat per a Colin Firth ('El discurs del rei').Tot i així, es nota que el xaval té el peu posat a la porta de Hollywood.

En contra del que s'esperava, 'Origen', d'Emma Thomas i Christopher Nolan, ha aconseguit el mateix nombre de premis que El discurs del rei, tot i que en tots en categories tècniques. Així, s'ha adjudicat els de millor cinematografia (David Fincher), el millor so editat (Richard King), la millor barreja de so (Lora Hirschberg, Gary A. Rizzo i Ed Novick ) i els millors efectes visuals (Paul Franklin, Chris Corbould, Andrew Lockley i Peter Bebb). En tercera posició se situa 'La xarxa social', de David Fincher, que ha estat guardonada en les categories de millor guió adaptat (Aaron Sorkin), millor banda sonora original (Trent Reznor i Atticus Ross) i millor muntatge (Angus Wall i Kirk Baxter). Així, ha aconseguit només quatre dels vuit premis als quals estava nominada, i es converteix en una de les perdedores de la nit a pesar de ser per mi una espectacular pel·lícula.
El premi d'animació, com sempre, ha estat per a PIXAR, que en aquesta ocasió estava representada per 'Toy Story 3', i si això era previsible, no ho eren pas les dues estatuetes que s'ha endut 'Alícia al país de les Meravelles', amb millor direcció artística i millor vestuari. La sorpresa final ha estat l'Oscar al millor maquillatge, que s'ha endut 'The Wolfman' (L'home llop).


Bé, aquí teniu la definitiva llista dels guanyadors dels Oscars 2011:
Millor pel·lícula: El discurs del rei
Millor direcció: Tom Hooper (El discurs del rei)
Millor actor: Colin Firth (El discurs del rei)
Millor actriu: Natalie Portman (Cigne negre)
Millor actor de repartiment: Christian Bale (The fighter)
Millor actriu de repartiment: Melissa Leo (The Fighter)
Millor guió original: David Seidler (El discurs del rei)
Millor guió adaptat: Aaron Sorkin (La xarxa social)
Millor pel·lícula d'animació: Toy Story 3
Millor direcció artística: Alicia al país de les maravelles
Millor fotografia: Wally Pfister (Origen)
Millor disseny de vestuari: Colleen Atwood (Alicia al país de les maravelles)
Millor documental: Inside Job, de Charles Ferguson y Audrey Marrs
Millor curtmetratge documental: Strangers no more, de Karen Goodman y Kirk Simon
Millor muntatge: Angus Wall y Kirk Baxter (La xarxa social)
Millor pel·lícula de parla no anglesa: In a better world (Dinamarca)
Millor maquillatge: El hombre lobo
Millor música original: Trent Reznor y Atticus Ross (La xarxa social)
Millor cançó: We belong together de Toy Story 3
Millor curtmetratge d'animació: The lost thing, de Shaun Tan y Andrew Ruhemann
Millor curtmetratge de ficció: God of love, de Luke Matheny
Millor so: Origen
Millor muntatge de so: Origen
Millors efectes especials: Origen

En conjunt i per acabar, podem dir que la cerimònia ha estat molt ben feta i amb els detalls molt cuidats, però personalment he trobat a faltar una mica més d'irreverència o autocrítica que sí havíem pogut veure en anteriors edicions, o fins i tot alguna sortida de tò per part d'algun dels premiats. L'únic dard enverinat destacable ha estat, un cop més, per a Charlie Sheen: en un moment que James Franco anava transvestit grollerament ha assegurat que havia rebut un SMS de l'actor. Un altre dels gags destacats ha estat quan Hathaway ha demostrat tenir una veu poderosa en un número musical irònic dedicat a Hugh Jackman (amb qui havia cantat en una gala anterior). Tot i així, la gala m'ha agradat, collons, els Oscars són els Oscars, i la d'ahir va ser una més de moltes nits màgiques del cinema de Hollywood que, com les altres, no oblidarem fins que arribi la del següent any.

Krusty

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada