diumenge, 27 de febrer del 2011

Cachondeo amb Koikili

Encara cueja a la xarxa la famosa “errada” del diari As, en què varen esborrar el ja mundialment conegut defensa de l'Athletic de Bilbao Koikili en una imatge que amb la que pretenien denunciar el fora de joc de Dani Alves, del Barça, en el primer gol del partit de la setmana passada al Camp Nou.

El diari As explica que la imatge es va generar a partir de diferents captures de la retransmissió televisiva, per tal d'ensenyar la seqüència de tota la jugada. Es van seleccionar set captures, que després es van superposar utilitzant Photoshop. La superposició de diferents imatges fa que, en un primer moment, tots els jugadors apareguin repetits moltes vegades. Llavors, s'han d'esborrar de manera selectiva. Segons l'explicació, Koiki va ser ocultat "en un primer moment amb la intenció de tornar a activar la seva capa al final del procés gràfic", però després se'n van oblidar.

Alfredo Relaño, director del diari As, ja va donar explicacions en diferents emissores de ràdio, mostrant-se "avergonyit i molest" per la publicació de la imatge. Posteriorment, en el seu article d'opinió, Relaño torna a referir-se a aquest tema i fa una petició als lectors: "Espero de vostès que acceptin les nostres disculpes i creguin en la nostra bona voluntat". Per la seva banda, Santi Giménez, delegat del diari a Catalunya, també va descriure la publicació de la imatge com una "cagada monumental, com per avergonyir-se". Giménez va afegir que, a més de la vergonya pròpia, també li va quedar "el sentiment de vergonya aliena pels companys que mai s'equivoquen i que ens van esquarterar".

Repassem una vegada més com en la imatge publicada per As, dels cinc jugadors que formaven la línia defensiva de l'Athletic en aquella acció, a la imatge només n'apareixen quatre (un dels quals, mig amagat per les lletres del nom de Villa). El cinquè, justament el que validava la posició d'Alves, va ser esborrat, repeteixo, esborrat! Això implica per força que algú ha hagut de dedicar un temps a fabricar aquesta mentida, no pot ser simplement un error.
Tot aquest assumpte ha donat molt joc a la xarxa, s'assenyala a l'As com a causant de l'extinció dels dinosaures, "Els dinosaures no es van extingir, l'As els ha esborrat", o "OT no ha desaparegut, és l'As que l'ha borrat". A nivell mediàtic, també la desaparició de CNN+ podria ser conseqüència d'aquest diari. Es diu també que "el central de l'Athletic va declarar "estic aquí per jugar, no per sortir a la foto", i també s'apunta la possibilitat que "el defensa va arribar tard i les rotatives ja estaven en marxa". Com no podia ser d'altre manera, també hi ha un record a l'antibarcelonista per excel·lència Tomàs Roncero, del que es diu que "està començant el curs de retoc digital", i es recomanen a Alfredo Relaño, a banda d'unes nocions de Photoshop, algunes classes d'ètica. Finalment es llença el rumor que "el diari As intentarà esborrar Messi abans de la final de la Copa del Rei". 
Simplement, bromes a banda, em sembla inadmissible. Certament mai he donat personalment cap credibilitat al diari As, però això passa de mida. Quan la premsa es permet el luxe de manipular tant clarament la realitat, potser és moment de posar fre a tota aquesta caverna mediàtica que ja ha pardut els papers descaradament i no sap com trobar la manera de fer mal, per que això és el que volen, ja fa molt temps que varen oblidar-se del que és informar.

Krusty

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada