dimarts, 15 de febrer del 2011

Trabucaires contra la Guàrdia Civil

Els trabucaires de Catalunya estan farts de la “persecució” que pateixen de la Guàrdia Civil. En només dos mesos els trabucaires han vist com dos actes previstos a Castellar del Riu (Berguedà) i a les Masies de Voltregà (Osona) han estat prohibits per indicació de la subdelegació del govern espanyol a Barcelona, basat-se en un informe de la Guàrdia Civil que, en base al reglament d'armes, assegura que només es poden utilitzar aquest tipus d'armes d'avantcàrrega en llocs públics quan es tracta de festes tradicionals. 
La Guàrdia Civil ha considerat amb molt mal criteri que l'arribada del patge i els Reis d'Orient, i un acte per commemorar els màrtirs de 1714 que organitzava per Òmnium Cultural, no es podien considerar festes tradicionals catalanes. Evidentment, el president de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, Antoni Moliner, s'ha mostrat molt molest arran de la prohibició, “Creiem que no ha de ser la Guàrdia Civil qui ha de decidir quines són les festes tradicionals catalanes”, ha afirmat Moliner. “Els alcaldes de cada població han de ser els únics que han de determinar quines són les festes tradicionals catalanes i què es cultura popular” ha afegit. Una altra de les queixes és que un trabuc es consideri com una arma. “Si entressis a atracar un banc amb un trabuc, la gent es moriria de riure”, assegura Moliné. “Té una qualificació que no li pertoca”, hi afegeix. 
Des de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya també es lamenta certa “mala fe” de la Guàrdia Civil, ja que no és la primera vegada ni l'última que els impedeixen d'acudir a una celebració històrica o en un acte popular. “Darrerament estem patint denegacions força estranyes per part de la delegació del govern espanyol. Van a remolc del què diu la Guàrdia Civil, que aplica el reglament sense entendre ni importar-li la cultura de casa”.
Per afegir més llenya al foc, la subdelegada del govern espanyol a Barcelona, Montserrat Garcia Llovera, ha emès un comunicat en el que explica que es permet la utilització d'armes de avantcarga en llocs públics només en cas de festes tradicionals, però que la Festa Major de la Mare de Déu de Gleva (Les Masies de Voltregà, Osona), no és una festa tradicional de Catalunya. Òbviament, el col·lectiu de trabucaires ja ha enviat al·legacions perquè en la propera modificació de la llei no sigui la Guàrdia Civil qui faci els informes sinó que siguin els alcaldes qui decideixin si poden participar en un acte cultural, però mentre la llei no canvii, poca cosa hi poden fer. Per defensar-se de les al·legacions, la Delegació del Govern ha assegurat que “només” es varen prohibir un 8,5% dels actes dels trabucaires del 2010 (10 prohibits de 118), negant la persecució de la Guàrdia Civil que s'ha accentuat en els últims tres anys.
Que sigui la Delegació del Govern espanyol la que hagi d'autoritzar o prohibir, previ informe de la Guàrdia Civil, la participació dels trabucaires de Catalunya en qualsevol acte és una barbaritat, ja que la tradició dels trabucaires és indiscutible i per això seria totalment lògic que fos el Departament de Cultura el que tingués l'última paraula a l'hora de supervisar-ne els permisos, mai els verds del tricorni. Prou ja d'aquesta persecució a tot el que soni a cultura catalana, que cada vegada es va extenent a més i més fronts, en una guerra encoberta que cada vegada va a més. No cal que ho digui suposo, però, una vegada més, és evident com s'acabaria amb tot això: independència.

Krusty

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada