dissabte, 12 de febrer del 2011

SORTU, l'esperança basca

Sortu, és a dir Créixer, Crear o o Brotar en català, és el nom del nou partit que l'esquerra abertzale va presentar aquesta setmana a Bilbao, i els estatus del qual ja varen inscriure al Registre de Partits Polítics del Ministeri de l'Interior a Madrid. Després d'obtenir el segell del Ministeri de l'Interior als estatuts de la nova formació, els promotors de Sortu es van traslladar a la seu dels Amics de la Unesco a Madrid per fer públic l'ideari del partit. A la presentació, emparada pel membre del Sinn Féin Alex Maskey, varen reiterar la “ruptura total” amb el passat”, el “rebuig a la violència” i la convicció que tenen “dret” a ser un partit legal, remarcant amb bon criteri democràtic que “només demanem una oportunitat” i que el seu objectiu és la creació d'un estat basc en el marc europeu. El lehendakari Patxi López va anunciar ahir, intentant estar a l'alçada, que obrirà una tanda de contactes amb els partits polítics bascos per analitzar la situació per "contribuir i caminar junts cap al final del terrorisme”.

La nova formació, que culmina un llarg trajecte començat amb la declaració d'Anoeta al novembre de 2004, va ser fundada segons els estatus el 31 de gener, i serà liderada per tres dones i un home. Al capdavant hi haurà Maider Etxebarria, resident a Bilbao i doctora en geologia. L'acompanyaran en la comissió permanent Karmele Agirregabiria, de Bergara i directora d'un euskaltegi municipal, Rakel Jauroso, de Vitòria, i finalment Xabier Artola, professor de la UPV resident a Alkiza, Guipúscoa.

L'esperançador projecte polític rebutja, ara sí, “obertament i sense embuts” ETA i no es convertirà en “una organització vicarial” de la banda. Segons es recull en els estatuts de la nova formació, “el nou partit desenvoluparà la seva activitat des del rebuig de la violència com a instrument d'acció política o mètode per a la consecució d'objectius polítics, qualsevol que sigui el seu origen i naturalesa; rebuig que, obertament i sense embuts, inclou l'organització ETA, pel que fa subjecte actiu de conductes que vulneren drets i llibertats fonamentals de les persones”. Alhora, es recull als estatus concretament, per evitar problemes, que el partit rebutja “les diferents formes de manifestació de la violència i el terrorisme, tal com legislativament van ser definides en els diferents apartats de l'article 9 de la llei orgànica 6/2002, de Partits Polítics”, i el seu incompliment serà motiu d'expulsió de qualsevol militant.

El Ministeri de l'Interior tenia teòricament vint dies per inscriure el partit en el registre, però el titular d'aquest departament, Alfredo Pérez Rubalcaba, ja havia anunciat dilluns que aquest termini quedarà en suspens perquè remetrà a la Fiscalia tant els estatuts de Sortu com els informes policials amb els quals compte sobre la nova estratègia política de Batasuna. La Fiscalia tindrà llavors un nou termini de vint dies per decidir si permet la inscripció de Sortu o, per contra, insta al Tribunal Suprem que la prohibeixi per entendre que no compleix els requisits necessaris per a això. Tot i així, Rubalcaba va declarar que “Estem davant el principi de la fi d'ETA; aquesta setmana és millor que l'anterior i la setmana vinent, encara millor”, i per si no fos prou suport, el president del PSE-EE, Jesús Eguiguren, va declarar que dilluns passat, jornada en la qual l'esquerra abertzale va presentar els estatuts del seu nou partit en què es rebutja la violència d'ETA, “va ser el primer dia de pau a Euskadi” i que “L'esquerra abertzale compleix les condicions per ser legal, això és irreversible. Ja no hi ha marxa enrere”. Provant així que aquesta vegada la cosa va en serio i que el País Basc serà capaç de donar, finalment, veu i vot a tot una massa social que no estava fins ara representada tot i creure's alguna que a Espanya hi ha democràcia.

Per la seva banda, i com no podia ser d'altra manera, el sotssecretari de Comunicació del PP, Esteban González Pons, ha dit avui que el seu partit confia en el govern espanyol i creu que farà el possible perquè Batasuna, amb la seva nova marca, no sigui legalitzada, perquè “mentre existeixi ETA, Batasuna serà la seva via de finançament”, ha declarat, afegint amb molt poc sentit conciliador que "ETA es finança de dues maneres, o mata i cobra per l'extorsió o és als ajuntaments i roba des de les regidories”. Com diria Shuster, "no hase falta que me digas nada más", és a dir, que posaran tots els pals a les rodes que puguin, com sempre.

Personalment, segueixo les notícies sobre el tema amb molta il·lusió i confiança, i m'és igual si la formació d'aquest partit en aquest precis moment respon a motius ètics o estratègics, el que m'importa és que és un important pas cap a que l'independentisme basc es pugui presentar finalment a algunes eleccions. A veure si Sortu fa bons resultats electorals, i sinó, no passa res, per que això és simplement la democràcia.

Krusty

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada