diumenge, 27 de març del 2011

Terratrèmols, més i més, ara Birmania

Dos terratrèmols de gairebé set graus de magnitud a l'escala de Richter, un d'ells a només deu quilòmetres de profunditat, varen sacsejar dijous passat cap a les 14.55 (hora catalana) l'est de Birmània (actual Myanmar), prop de les fronteres amb Tailàndia i Laos, segons l'Observatori Sismològic dels Estats Units (USGS).

El primer terratrèmol va tenir lloc a 229 quilòmetres de profunditat i el seu epicentre es va estimar a uns 110 quilòmetres al nord de Chiang Rai, a Tailàndia, i a uns 155 de Yunjinghong, a la Xina. El segon es va registrar 24 segons després a només deu quilòmetres de profunditat i a uns 90 quilòmetres al nord de Chiang Rai i a uns 168 de Yunjinghong. Sembla que últimament els terratrèmols estan de moda, i és que ja el passat dia 10, 25 persones van morir i 250 van resultar ferides com a conseqüència d'un altre terratrèmol de 5,8 graus que va sacsejar la regió fronterera de la Xina amb Birmània.

Els terratrèmols de dijous van tenir lloc en una zona remota, muntanyosa, poc habitada i que forma part de l'anomenat Triangle d'Or de la droga, on convergeixen les fronteres de Birmània, Laos i Tailàndia, però també es va sentir a Bangkok. El Centre d'Alerta de Tsunamis del Pacífic va descartat emetre una alerta perquè l'epicentre es trobava a l'interior i era poc probable que pugués generar una onada. Tot i així, almenys 120 persones han mort segons la Creu Roja i més de 110 han resultat ferides pel sisme. 

Els mitjans oficials birmans mantenen de moment la xifra de morts en 77 i els ferits en 111, però és d'esperar que el balanç de les autoritats augmenti en les pròximes hores conforme els serveis de rescat vagin accedint a l'estat de Shan, la zona més afectada pel sisme.  Els danys materials són quantiosos: més de 390 edificis, comptant domicilis, monestirs i diferents seus de govern, han estat completament destruïts, i això segons fonts oficials, que com les dades sobre les víctimes, es queden clarament curtes. 

La majoria de les morts s'han produït en pobles situats a la zona del nord-est de Birmània adjacent amb Tailàndia, segons funcionaris de la ciutat fronterera de Tachilek citats per la ràdio tailandesa. Una vintena de les víctimes mortals es van registrar en un poble de l'estat de Shan, situat a prop de l'epicentre, i on diversos edificis i monestirs es van ensorrar. Així mateix, una dona va morir a la província tailandesa de Chiang Rai al caure-li a sobre una paret de casa seva mentre dormia. El terratrèmol va causar una apagada temporal a la ciutat fronterera tailandesa de Mae Sai, i alguns turistes van haver de ser evacuats dels seus hotels i van dormir a la intempèrie per por a les rèpliques en altres comunitats del nord del país.

Birmània, que al febrer va tenir les primeres eleccions suposadament democràtiques després de 22 anys de ferri i cruel règim militar, sembla que està de pega, i ja fa massa d'això. Esperem que les coses millorin en un país amb més de 54 milions d'habitants on no es respecten els drets humans i la població és permanentment sotmesa pel govern militar.

Krusty

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada