dijous, 17 de març del 2011

Castellers anunciant Qatar Foundation?

Els Castellers de Vilafranca estudien la possibilitat d'incorporar un patrocinador en les seves actuacions amb emblemes visibles a la roba. Un representant de l'entitat penedesenca ho va notificar a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya en una de les darreres reunions d'aquest òrgan, que aplega totes les colles. Miquel Ferret, president dels Castellers de Vilafranca, nega que hi hagi cap contacte fet i recorda que “el lloc web de l'entitat ja en té, de patrocinadors”.

L'anunci ha estat rebut amb preocupació en l'entorn del món casteller i, en especial, dins la coordinadora, perquè la decisió de la colla vilafranquina podria fer trontollar els esquemes que la coordinadora va rubricar amb Estrella Damm, la marca de cervesa que garanteix el finançament de l'assegurança de les cinquanta-vuit colles castelleres. Estrella Damm posa pancartes a les places castelleres, però no té autorització per posar el seu nom ni el logotip a la roba dels castellers i, a canvi, les colles mantenen el compromís d'excloure la possibilitat d'inserir qualsevol emblema publicitari a la roba.

El debat que ha generat la decisió dels Castellers de Vilafranca és tan intens que la coordinadora de colles, que es reunirà en assemblea el 26 de març a Tarragona, ha inclòs en l'ordre del dia una proposta d'acord per prohibir explícitament l'ús de qualsevol emblema o logotip amb propaganda ala roba dels castellers.“Situacions com aquesta demostren el gran potencial i l'efervescència que viu el món casteller. Si fos una manifestació cultural morta ja no es produirien accions d'aquest tipus”, va argumentar Miquel Botella, president de la Coordinadora de Colles Castelleres. Botella està convençut que la controvèrsia es resoldrà favorablement i indica que “el món casteller està tan unit que per això ha arribat a ser declarat patrimoni de la humanitat”. Els castells viuen per tant la primera polèmica forta des que el novembre passat van ser declarats patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco.

Altres fonts del mateix òrgan, que regeix el funcionament de les colles, asseguren que en l'àmbit casteller “el consens és majoritari” i existeix el convenciment que en l'assemblea el vot favorable a prohibir els emblemes propagandístics en la roba “guanyarà per golejada”.

Arribarem a veure el dia en que els castellers portant publicitat a les camises de Qatar Foundation? O a les faixes? O al casc de les enxanetes? Estem realment perdent els papers definitivament i la disgnitat per culpa de la fatídica crisi econòmica? És moment de pendre decisions que no tenen volta enrere i que probablement lamentarem quan les coses tornin a anar be?

Jo personalment espero que aquesta desagradable polèmica no acabi amb l'exclusió voluntària dels Castellers de Vilafranca de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, ja que com afirmen des de l'entitat, la unitat és el que els ha portat a aconseguir grans coses en els últims anys, i no podem permetre que la sed de diners contamini una cosa tant nostra i tant pura com els castells. Prou ja de vendre tot el que tenim, primer el Barça i ara els castellers, fins aquí hem arribat.

Krusty

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada