dissabte, 12 de març del 2011

Tragèdia al Japó

El terratrèmol de 8,8 graus a l'escala de Richter i el devastador tsunami posterior que ha afectat el nord-est del Japó monopolitzaven ahir dissabte les portades de la premsa d'arreu del món. A Catalunya, La Vanguardia deia ‘El tsunami japonés' mentre que El Periódico titulava ‘11-M al Japó' i el diari Ara resumia: ‘Terratrèmol, tsunami i alarma nuclear'. En els diaris de la resta de l'Estat, El Mundo afirmava que ‘La naturaleza ataca Japón', mentre El País destacava ‘Una ola de muerte y destrucción'. ‘Japón: ola de destrucción', anunciava el rotatiu Público i, finalment, La Razón apuntava que ‘Un brutal terremoto golpea Japón'. La premsa internacional també repetia el cataclisme del Japó com la principal de les informacions de portada. Així, a Le Monde titulava “Tsunami al Japó, alerta al Pacífic”, mentre el britànic The Daily Telegraph alertava del risc nuclear que s'ha desfermat pels efectes del terratrèmol.
Més d'un miler de víctimes mortals i 88.000 desapareguts, segons les primeres estimacions, tot que fonts oficials de la policia xifraven els morts en 337, aquest és el primer i fatal balanç del terratrèmol i el posterior tsunami. La força de la gran onada d'aigua del que ja es considera el pitjor terratrèmol de la història nipona (un país acostumat i molt ben preparat per afrontar els efectes dels sismes) i el cinquè del món, devorava parts de la ciutat de Sendai. Cases, cotxes, vaixells i edificis navegaven perduts. Sense rumb. Les tones d'escombraries generades en pocs minuts s'apilaven sense control atiant focs difícils de controlar per culpa del pas de l'aigua. Uns estralls que, inevitablement, recordaven el tsunami que va afectar el sud-est asiàtic el Nadal del 2005.
Ahir, uns 4 milions de cases estaven sense electricitat en sis províncies japoneses, mentre els incendis es multiplicaven en moltes construccions. En aquest sentit, el foc afectava les centrals nuclears d'Onagawa i Fukushima-Daiichi. Tot i que el govern feia públic que no hi havia hagut “fugues radioactives”, tot seguit declarava l'estat d'emergència d'energia nuclear en grau alt perquè en la segona instal·lació no s'aconseguia refredar un reactor i, com a conseqüència, les autoritats feien evacuar 3.000 persones pròximes a la central. Posteriorment es varen veure obligats a expulsar matèria radioactiva a l'atmosfera per evitar un sindrom de xina, elevant la xifra d'evacuats a més de 50.000, i aconsellant als no evacuats de tapar-se la boca, la cara i les mans amb draps humits.
Avui, un nou balanç de la policia japonesa eleva el nombre de víctimes mortals i desapareguts a 1.400, i, oficialment, les autoritats reconeixen un mínim de 613 morts. Segons l'Agència per a la Seguretat Nuclear del Japó, s'ha detectat a prop de la central partícules radioactives de cesi, un metall alcalí. De fet, al voltant de la planta, les autoritats nipones han evacuat 46.800 persones perquè el nivell de radioactivitat ha pujat a un nivell inusual. L'operador de la planta, Tòquio Electric Power (Tepco), intenta reduir la pressió a les campanes on hi ha els reactors i evitar així un procés de fusió, que podria desprendre una alta quantitat de radioactivitat.
L'alerta per un possible tsunami, però, era present ahir a tota la conca del Pacífic, excepte a territori continental dels Estats Units i el Canadà. Xile, països com l'Equador, Colòmbia, el Perú, Mèxic i la majoria de les nacions centreamericanes també es posaven en estat d'alerta. Des de Quito, el president Rafael Correa, declarava “l'estat d'excepció”, i anunciava l'evacuació immediata dels 17.000 habitants de les illes Galápagos, la primera en rebre l'embat de la gran onada. Perú i Colòmbia controlaven les aigües però sense ordenar el moviment de persones, i el president colombià, Juan Manuel Santos, deia a través de Twitter que el país estaria “pendent dels efectes (del terratrèmol) a la costa del Pacífic”. El tsunami també encenia les alarmes una mica més al nord. Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Hondures, Nicaragua i Panamà suspenien les classes i instaven la població a deixar casa seva per anar a llocs segurs. Sens dubte, un dels països més pobres de la regió, Guatemala, és qui més preocupat estava pels efectes d'un eventual tsunami.

A falta d'avaluacions sobre les repercussions econòmiques a nivell mundial de la catàtrofe, hi ha les xifres presentades dijous per Munich Re de la sagnia econòmica derivada de les catàstrofes australianes: 1.100 milions d'euros, dos terços del que l'asseguradora va destinar tot l'any passat a les despeses per catàstrofes naturals. Les accions a la borsa de Frankfurt d'aquesta asseguradora, com les de Swiss Re i Hannover Re, van desplomar-se amb pèrdues d'entre el 4,6 i el 5,5 per cent ahir, mentre que des de la companyia s'insistia a dir que és prematur fer avaluacions sobre el sotrac econòmic d'aquesta nova catàstrofe natural. Sens dubte, assistijm només a la punta del iceberg de les brutals conceqüències de tot això.

Finalment, per acabar canviant de registre, us comento que per la seva banda, com no, la dona més poderosa de l'actual panorama musical, l'estrafolària Lady Gaga, ha anunciat a MTV el llançament d'uns braçalets per recollir fons per a les víctimes del tsunami japonès. "We Pray For Japan", diuen els braçalets de làtex que costen 5 dòlars a la seva pàgina web. La cantant ho va anunciar al Twitter: "He dissenyat un braçalet de pregària pel Japó. Compreu-lo. Totes les donacions seran per als esforços de reconstrucció". Com sempre, tòpics.

Krusty

1 comentari:

  1. Mireu aquest video :

    http://www.youtube.com/watch?v=p_6iDBoOvb0&feature=youtu.be

    Grabat al aeroport de Sendai.

    ResponElimina