dissabte, 26 de març del 2011

Continua el drama japonès

L'Agència de Seguretat Nuclear del Japó ha informat avui que s'ha detectat una concentració de iode radioactiu 1.250 vegades superior al límit legal en aigües marines pròximes a la planta nuclear de Fukushima, al nord-est del Japó. En roda de premsa, un portaveu d'aquest organisme ha detallat que aquests nivells s'han detectat a primera hora d'avui en mostres d'aigua marina recollides 330 metres al sud de la central nuclear. Sobta que en les mostres de dimecres la concentració de iode radioactiu era ja 150 vegades superior al límit, per tant l'augment és espectacular en aquests pocs dies, i es deu a l'arribada al mar de l'aigua radioactiva desaiguada des de la central.
El nivell detectat suposa que si un adult begués mig litre d'aquesta aigua, rebria una radiació d'1 milisievert, que és el 40% de la radiació natural que rebem nosaltres en tot un any sencer. Les autoritats de seguretat nuclears japoneses asseguren, però, que a 30 quilòmetres de la planta, en ple oceà, la radioactivitat es troba per sota dels nivells que suposarien un risc per l'ecosistema aquàtic. Segons Hidehiko Nishiyama, portaveu de l'Agència de Seguretat Nuclear i Industrial japonesa, “els oceans dispersaran les partícules, de manera que estaran molt diluïdes quan les consumeixin els peixos”. Amb tot, diversos països ja han bloquejat les importacions de productes agroalimentaris de les àrees de Fukushima.

Tot i així, continua la injecció d'aigua des de camions per evitar un sobreescalfament: ahir divendres, es va començar a abocar aigua dolça sobre les unitats 1 i 3, en lloc d'aigua marina, per evitar que la sal cristal·litzada bloquegi vàlvules o canonades. Avui es farà el mateix amb el reactor 2, on també preveu tornar parcialment l'electricitat a la sala de control, cosa que ja s'ha aconseguit en els reactors 1 i 3. El reactor 3 està considerat el més perillós perquè és l'únic que a més d'urani conté plutoni. Ahir, com era d'esperar, es van detectar alts nivells de radioactivitat en aigua acumulada en diversos llocs de la central, que van obligar a hospitalitzar dos operaris i van impedir seguir els treballs dirigits a activar les bombes d'aigua. Ara l'empresa responsable de la central sospesa com retirar l'aigua contaminada que s'ha detectat a les sales de turbines de diversos reactors.

Actualment, les afectacions del terratrèmol i el tsunami del 11 de març a Japó ja son oficialment de 10.418 morts, 17.072 desapareguts i 244.300 afectats, que s'allotgen en més de 2.000 refugis improvizats. L'altra tarda Ana Pérez, corresponsal espanyola desplaçada al Japó, comentava: “La reconstrucció del país costarà 250.000 bilions de dòlars, i s'espera que res no torni als nivells de fa tan sols una setmana i mitja fins almenys d'aquí a cinc anys, però que coneixent els japonesos potser ho aconseguiran abans”. Personalment ho dubto, ja que ja venen d'una crisi econòmica devastadora de la que ni molt menys s'havien començat a recuperar.

I mentrestant, el núvol radioactiu ja ha arribat a França procedent del Japó, i els seus efectes sobre la salut són qualificats per les autoritats franceses de “negligibles”, amb poca diferència de dies també arribarà al nostre país. Trobo a faltar més informació sobre aquest tema, quan fa unes dècades va passar per damunt de Catalunya el núvol de Txernòbil, que posteriorment ha estat qualificat com a perillós per a la salut i amb efectes constatables, tampoc no vam ser informats. Òbviament no tindrà res a veure amb els efectes que pateixen i patiran els japonesos durant moltes generacions, però tampoc crec que s'hagi d'ometre aquest tipus d'informació en els mitjans de comunicació per molts problemes que ja tinguem. 

Krusty

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada