dimecres, 16 de març del 2011

Drama nuclear

La situació del drama nuclear japonès s'agreuja cada vegada més i ningú sap què pot arribar a passar. La tensió és màxima a la central nuclear de Fukushima. Després de l'explosió de la carcassa del reactor número 1 dissabte i del 3 la matinada de diumenge a dilluns, ahir a la nit va explotar el reactor número dos després que l'empresa operadora de la central nuclear de Fukushima, Tepco, hagués reconegut el perill de fusió parcial del nucli. Segons l'empresa, la fusió podria haver-se produït en un moment en què les barres van quedar totalment exposades en baixar el nivell de l'aigua que les envoltava, quan la bomba que injectava el líquid al reactor es va aturar per falta de combustible. A causa d'aquesta explosió, onze persones van resultar ferides. La deflagració es va produir al recipient secundari de contenció del reactor número 3 a la planta 1 (Daiichi) de Fukushima, a 270 quilòmetres de Tòquio.

El portaveu del govern japonès, Yukio Edano, havia informat que s'estava injectant de nou aigua marina al reactor per intentar refredar-lo, però això no va poder evitar l'explosió. Hores abans el mateix Edano havia afirmat que era “improbable que es produeixi una explosió”, encara que va reconèixer que la situació a la central de Fukushima era “alarmant” i oficialment el Japó va demanar ahir a l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) que s'hi enviés un equip d'experts després de les dues primeres explosions a Fukushima, ja que els nivells de radiació a la ciutat de Maebashi, on s'ubIca la central, a uns 100 quilòmetres al nord de Tòquio, multipliquen per deu els valors normals. El govern local fa un exercici de cinisme i explica que els nivells a la capital són ara més alts de l'habitual en iode i cesi, però que “no són un problema en absolut” ja que per exemple a Saitama, una altre ciutat afectada, aquests nivells són 40 vegades superiors als normals. Collons, vist així no cal que els habitants de Tòquio s'alarmin! Quina sang freda, es nota que són polítics.

Segons la televisió nacional NHK, als voltants de la central s'ha detectat radioactivitat, tot i que no se'n van precisar els nivells. La majoria de ciutadans dubten de les informacions que ofereix el govern sobre l'estat de la central o el risc de fuita, tot i que l'NHK i els experts no cessen en donar detalls sobre la naturalesa del reactor. La desconfiança és un motiu d'angoixa per a la població de la ciutat japonesa de Fukushima, a 60 quilòmetres de distància de la seva inestable central, que viu sota un toc de queda tàcit i immersa en un total silenci. I és que no oblidem que a pesar de les afirmacions tranquilitzadores del govern japonès, ja s'han evacuat més de 300 mil persones de les zones afectades per radiació de les diverses centrals perjudicades per la catàstrofe natural. L'Agència de Seguretat Nuclear (ASN) francesa va elevar a cinc o sis –en una escala de set– la qualificació per a l'accident nuclear de Fukushima, cosa que l'equipara al registrat el 1979 a Three Miles Island, a Pennsilvània (Estats Units) i l'iguala al segon accident nuclear més greu de la història després del fatídic Chernobyl, a Ucraina, l'any 1986. Tot i així, el president de l'ASN, André-Claude Lacoste, va dir que no es pot excloure la possibilitat que s'arribi a un nivell màxim de catàstrofe, mentre els ciutadans Japonesos segueixen tancats a casa tapant-se les vies respiratòries amb draps mullats.

Mentre les preocupacions sobre l'accident nuclear creixen, la premsa japonesa ha començat a ser més crítica amb la manera com el gabinet del primer ministre japonès, Naoto Kan, està afrontant el desastre. Alhora, també es critica l'empresa energètica Tepco per no haver facilitat prou informació sobre l'incident. Sembla que no aprenem, ja en l'accident de Chernobyl, el govern va tardar tres dies en decidir evacuar la propera ciutat de Prípiat, actualment encara deserta degut als alts nivells de radiació, i va acabar evacuant més de 350 mil persones. No podem evitar els desastres naturals, no podem desfer el perill en el que ens hem posat al poblar el planeta de centrals nuclears, però sí que podem evitar repetir errors del passat i ser sincers amb les víctimes per evitar mals majors. Siusplau, tinguem una mica de cap, no cal preocupar-se per mantenir-se en el govern d'un país que pot quedar en la completa i absoluta ruina econòmica, estructural, i sobretot, personal.

Krusty

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada