Tot va començar quan els polítics varen veure's forçats a descarar-se i demostrar que el seu suport en temps difícils és per els poders fàctics de l'Estat, no per el poble ni per els més necessitats. La col·laborativa claudicació de ZP amb les polítiques de dretes imposades per Europa sota amenaça de rescat, la clara directiva de que som la gent qui hem de pagar els excessos de la banca, l'evident falta de consciència i seny de l'oposició, i la sensació general de que ens prenen el pel varen acabar portant a la ja famoses acampades arreu de l'Estat Espanyol.
Fins ara Espanya s'havia caracteritzat per una absoluta falta d'interès del poble per el seu propi futur, per una passivitat general que facilitava les coses als més poderosos amb l'inestimable ajuda dels seus portaveus, els polítics, per una cultura de passotisme extrem, però tot això ha acabat. La gent ha sortit al carrer per dir a la podria classe política que ja n'hi ha prou en una reacció històrica sense precedents recents.
Webs com democraciarealya, o acampadabcn han demostrat que amb el nou entorn de llibertat comunicativa i el fàcil accés a la xarxa la situació ha de canviar. No seguirem acatant les típiques rebaixes d'impostos a les classes altes, les recents retallades de serveis socials ni l'espoli de la banca.
Fins i tot, prop de 150 persones, segons dades de la policia, es van manifestar ahir divendres a la plaça d'Espanya de Roma a les 20,00 hores per mostrar la seva "solidaritat" amb aquells que protesten a la Puerta del Sol de Madrid i per tota Espanya en suport a les plataformes 'Democràcia real ja' o 'Joventut sense futur'. Els manifestants corejaven lemes com 'No ens representen' o crítiques a la bombolla immobiliària que ha estat "part de la causant de les crisis". Les xarxes socials no paren de donar informació sobre com evolucionen les protestes: recorden que la plaça de Catalunya és un lloc on "tot el món mira", uns demanen que el FC Barcelona se sumi a les protestes i altres es desmarquen de l'acampada de Madrid i del 'hashtag' 'spanishrevolution' ja que Catalunya té les seves pròpies reivindicacions.
Mentrestant, la gent ha seguit reunint-se cada nit, entre d'altres llocs, a Plaça Catalunya, en un acte cada vegada més festiu i sense incidents en reivindicació d'un canvi de veritat que no pot esperar més.
Les protestes s'han fet sentir arreu del món, com demostra la premsa internacional, el Clarín diu “'Els indignats' d'Espanya s'estenen també per Europa” i destaca les manifestacions de Londres, Budapest, Praga, Atenes, Viena i Varsòvia, a més a més de les convocades a Nova York, Jerusalem, Rabat i Tanger. Pre la seva banda, CNNMèxic titula “Les protestes dels 'indignats' s'estenen a varis països” i afegeix Sao Paulo i Bogotà a les ja citades per Clarín. El diari portugues Correio da manha també és fa ressò de la situació i evoca les paraules dels manifestants a Lisboa i diu “Tots lluitem pel mateix”. Jornal de Notícias destaca les manifestacions de suport dels joves a Portugal i cita el crit de protesta dels 'indignats' a Lisboa, “No pagarem el vostre deute”. També a Portugal, on segueixen d'aprop l'evolució de la revolta, Público diu “Els manifestants mantenen les protestes a la vigília de les eleccions” i fins i tot Al-Jazira menciona “Els manifestants desafien la prohibició del govern” i afegeix que unes 20.000 persones romanen a la Puerta del Sol a la vigília de les eleccions. El prestigiós Oglobo també tracta la notícia i presenta una fotogaleria amb imatges de les manifestacions i afegeix l'article d'una blogaire que diu “Spanishrevolution: no es parla d'altra cosa”. El Nuevo Herald de Miami per la seva banda diu “Les protestes populars sacsegen Espanya”.
A Anglaterra, La BBC destaca les protestes a l'Estat espanyol com a principal notícia del moment en el seu apartat Top news story i diu “Els manifestants desafien la prohibició de quedar-se a la Puerta del Sol”. En la mateixa línia, La Stampa italià diu “Els 'indignats' desafien la prohibició de manifestar-se la jornada prèvia a la votació”, The Independent “Es mantenen les protestes malgrat la prohibició” i The Guardian “Els manifestants estan preparats per encarar-se a la policia”, i afegeix que els 'indignats' de Madrid i altres ciutats refusen abandonar la plaça malgrat l'advertiment del govern espanyol d'intervenir.
També figures importants del panorama espanyol s'han fet gran ressò de tot el que esta passant, m'ha agradat seguir a Twitter com el propi Santiago Segura ha estat al peu del canó a l'acampada de Sol a Madrid igual que molts d'altres personatges importants del mon de la cultura.
També figures importants del panorama espanyol s'han fet gran ressò de tot el que esta passant, m'ha agradat seguir a Twitter com el propi Santiago Segura ha estat al peu del canó a l'acampada de Sol a Madrid igual que molts d'altres personatges importants del mon de la cultura.
Com no podia ser d'altra manera, el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha proclamat, en el tancament de la campanya electoral, que al PSOE no li "espanten" les mobilitzacions. Ha dit que la seva història és de reivindicar drets: "A nosaltres no ens espanten les mobilitzacions i les reivindicacions, a nosaltres ens comprometen a donar les respostes socials que necessita la gent per al seu futur". Jo diria que una resposta nul·la a un problema que pretén menysprear però que sap perfectament que és de proporcions enormes.
Avui dissabte hi haurà noves assemblees a partir de les sis de la tarda a Plaça Catalunya i diverses activitats per amenitzar la jornada mentre els organitzadors mantenen que l'acampada té caràcter indefinit, tot i que segur que la classe política frisa per que passin les eleccions municipals tot desitjant que l'efecte d'aquesta revolució ciutadana es dilueixi per si sol, i així poder seguir instal·lats ens la corrupció, la demagògia i l'hipocresia. No els hi permetrem, "hasta la victoria siempre".
Krusty
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada