diumenge, 26 de desembre del 2010

Espai sense fum

A partir del 2 de gener, els clients de bars i restaurants respiraran lliures de fum i fins i tot estarà prohibit encendre un cigarro a prop d'un hospital, dins un parc públic o al voltant d'un centre escolar i en espais d'oci infantil. El Congrés va donar dimarts el sí definitiu a la versió més restrictiva de la llei del tabac que només permet fumar als clubs de fumadors, a les presons, als centres psiquiàtrics per a pacients de mitjana o llarga estada i en residències per a discapacitats, que podran fumar en sales habilitades.

La ministra de Sanitat, Leire Pajín, va afirmar que aprovant aquesta llei "s'està fent història" perquè és "tremendament important i necessària per a la societat". Amb la llei es va descartar definitivament el permetre espais de fumadors als locals dedicats al joc, com bingos i casinos, i indemnitzar els empresaris de l'hostaleria que el 2005 van adequar els seus negocis per separar fumadors i no fumadors, però sorprenentment el Congrés sí que ha mantingut la proposta de CiU de poder vendre tabac a les gasolineres.

Hem de tenir en conta que el tabac és la primera causa de mort prematura i de malaltia a la Unió Europea, i per això ja l'any 2009 la Comissió Europea va adoptar una resolució en què recomanava a tots els estats membres que, en l'horitzó de l'any 2012, introduïssin lleis per protegir els ciutadans de l'exposició al fum del tabac. I és que el preu del tabaquisme no només es mesura en milions d'euros de despesa sanitària i de pèrdua de productivitat. El cost més dramàtic del tabaquisme és el que es paga en vides humanes. Cada any moren més de 9.000 persones a Catalunya per aquesta causa. Una cada hora. 8.670 d'aquestes defuncions es deuen al tabaquisme actiu i unes 700 més, al passiu, segons dades del Departament de Salut que relacionen 25 malalties directament amb el tabac. Amb l'entrada en vigor de la nova llei antitabac, les autoritats sanitàries esperen que les noves restriccions es tradueixin en un descens del nombre de víctimes mortals pel tabaquisme com ja va passar al 2006, el primer any d'aplicació de l'actual norma, quan el nombre de defuncions atribuïbles al tabac es va reduir significativament. Actualment, un 28% de la població adulta encara és fumadora (un 30,6% dels homes i un 25,5% de les dones), però la tendència va clarament a la baixa des dels anys 80. 

Així que ja sabeu, als que encara fumen, més incomoditats, als que no, més tranquil·litat, i als ex-fumadors com jo, menys provocacions, que sempre s'agraeix. Però que no es preocupin massa els fumadors, ja que quan he estat recentment a Anglaterra o Itàlia, on per exemple no es pot fumar a cap bar, és normal trobar un gran grup de gent a la porta dels locals amb les consumicions a la mà, xerrant i fent una cigarreta sense cap complex i a més aprofitant per relacionar-se entre ells. Un altre tema serà com te previst afrontar l'estat el problema del soroll al carrer a les portes de bars o locals, que avui en dia ja és un problema, un cop s'apliqui la nova legislació, però això és serà un altre tema.

Krusty

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada