La desagradable sentència del Tribunal Suprem, que pretén obligar la Generalitat a “reintroduir” el castellà a les escoles “com a llengua vehicular de forma proporcional i equitativa al català en tots els cursos del cicle d'ensenyament obligatori”, ha estat la notícia del dia a la majoria dels diaris d'avui. I és que és un dels cops més durs que hem rebut com a país des de fa anys, i va contra un punt clau per a la supervivència del català al nostre país, l'immersió lingüística.
Avui mateix, en la segona volta del debat d'investidura, Artur Mas ja ha hagut de replicar a la presidenta del PP de Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, que li ha etzibat, en castellà, que "el poble de Catalunya parla català i castellà" i l'ha instat a "complir les sentències", en clara referència a la del TC sobre l'Estatut i al cop del Tribunal Suprem a la llengua. El futur president ha deixat ben clar que no creu que sigui generalitzable a tot el sistema educatiu, sinó que "és una sentència adreçada a uns casos molt concrets i particulars". "Hi ha molt poques famílies a Catalunya" que hagin triat el castellà per a l'escolarització dels fills. I ha afegit que els castellanoparlants "veuen en la immersió la possibilitat, segurament única, que quan els nens i nenes siguin persones adultes estiguin plenament integrades en un país amb una cultura de 800 anys d'història", arrancant una ovació dels diputats de la cambra legislativa catalana.
El PP, que ha celebrat la resolució com una victòria, ha advertit del risc de "tornar a tenir un Govern que no compleixi les sentències". Però el grup mixt, cada part per la seva banda, ha anat més lluny, Ciutadans, també exultant amb la sentència, dóna per morta la immersió i celebra el que considera la consagració del bilingüisme, fins al punt d'amenaçar que demanarà que Artur Mas sigui "inhabilitat" judicialment si no acata la resolució del Suprem en el sentit de reformar el sistema lingüístic de l'ensenyament obligatori. Per la seva banda Solidaritat Catalana per la Independència, també interpreta que la immersió s'ha acabat, pel grup de Joan Laporta, només queda la possibilitat d'anar cap a la independència o aplicar, com una derrota, la sentència. Segons el diputat de Solidaritat i jurista Alfons López Tena, aplicar aquesta resolució no és limitar-se a resoldre els casos de les tres famílies demandants, com afirmen CiU i PSC, sinó que afecta tot el sistema. Tot i així, Oriol Pujol, de Convergència, explicava ahir que la sentència del Tribunal Suprem no fa trontollar la immersió lingüística a l'escola per què "el Tribunal Suprem no té jurisdicció per anul·lar lleis de rang autonòmic o estatal", sentenciant amb un "No renunciarem a la immersió".
Cal destacar també els resultats de dues enquestes que fan avui els diaris ARA i AVUI:
Una vegada més es demostra que els atacs a Catalunya no fan més que evidenciar la necessitat, cada vegada més urgent, de deslligar-nos d'un sistema que no respecta la nostra cultura i emprendre el nostre propi camí. No ens deixen cap altre opció ni tampoc la volem.
Tampoc puc evitar pensar si l'anunciat suport del PSC perquè Mas sigui investit president, a la segona ronda del debat d'investidura, pot ser la causa de la cautelosa reacció de CiU a la sagnant agressió del Tribunal Suprem cap a Catalunya. No oblidem que les retallades del Estatut varen venir tant per part del PP com del PSOE, i per tant el PSC és responsable en part del merder en que ara ens trobem, i així ho hauria d'expressar el futur President, si no té les mans lligades per el recent pacte.
Companys, ara és hora d'estar alerta, hem de reaccionar com a poble, i personalment ho faré manifestant-me a la Plaça Sant Jaume, ja que visc a Barcelona, avui dijous a les 20h en defensa de la meva llengua i la meva cultura. Els que us sentiu agredits, els que esteu decebuts, els que noteu la ràbia, els que no us agrada que ens trepitgin, els que estigueu farts, els que volgueu fer-hi alguna cosa, els defensors de la terra i els que estimeu aquest país, us podeu manifestar davant els vostres respectius ajuntaments per què se sàpiga que no acceptarem que aquesta gent ens torni a imposar la seva llengua tants anys després, ni a nosaltres ni molt menys als nostres fills.
Krusty