Una vegada més, no podem oblidar que el destí ens espera a la cantonada, s'ha sabut que la central nuclear d'Ascó ha vessat per accident 25.000 litres d'aigua contaminada dins de la zona de contenció, segons va ser notificat abans-d'ahir per la titular de la central, l'Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV), al Consell de Seguretat Nuclear (CSN). En aquests moments s'està efectuant l'operació de recàrrega de la central, que es va iniciar el 19 de març, i per això l'incident no ha tingut conseqüències greus, ja que el reactor estava parat i l'aigua no ha sortit del circuit intern de la nuclear.
En el moment del vessament hi havia catorze operaris treballant a l'edifici de contenció i es van mullar els peus amb l'aigua radioactiva. Fonts d'ANAV van assegurar ahir que se'ls havien practicat les mesures radiològiques i que no s'havia detectat contaminació interna a cap d'ells. Aquestes mateixes fonts van explicar que el vessament d'aigua s'havia produït quan els tècnics de la central estaven fent una prova de calibratge d'un dels quatre canals de circulació d'aigua, i una de les vàlvules motoritzades d'aïllament que havia d'estar tancada es va obrir. “En cap cas hi ha hagut afectació als treballadors de la planta, la població o el medi ambient”, conclou la notificació d'ANAV. Tot i això, el CSN farà pròximament una inspecció per investigar les causes del succés. “No sempre es fan aquest tipus d'investigacions, però aquest ha estat un accident poc habitual”, van afirmar les mateixes fonts.
Tot poc després que el passat dia 12diversos activistes de Greenpeace projectéssin imatges i missatges antinuclears a les xemeneies de totes les centrals nuclears de l'Estat per reclamar que arribi “la fi de l'era nuclear”. "No més Fukushima", "Perill nuclear" o "Danger" van ser els missatges projectats a, entre d'altres centrals, Ascó, Vandellòs i Cofrents. Des de l'organització ecologista Greenpeace aquest nou incident a la central nuclear d'Ascó es veu amb preocupació. “Com més anys té la central més errades es produeixen”, va manifestar el responsable d'energia nuclear de l'entitat, Carlos Bravo, que va indicar que, si l'incident hagués passat amb la central en marxa, les conseqüències haurien estat més greus. “L'aigua circula amb més pressió i hauria pogut afectar la refrigeració del reactor”, va sentenciar Bravo, que va lamentar que en la notificació del CSN no es faci cap referència a la taxa de radiació a què van quedar exposats els treballadors afectats. “Que no hi haja hagut afectació interna no vol dir que l'externa no afecti”, va explicar, tot reclamant més transparència. Greenpeace farà un seguiment del tema, però ja sabem que la política amb aquestes coses és de tapar, dissimular, i qui dia passa, any empeny.
Greenpeace assegura que el parc nuclear de l'Estat espanyol està al final de la seva vida útil i pateix greus problemes de seguretat. A més, afirma que la seguretat és molt deficient, cosa que ha provocat situacions de risc i fins i tot fuites radioactives a l'exterior. Concretament, els dos reactors d'Ascó i la central de Vandellòs 2 "superen àmpliament el 50% del total de successos notificables de les centrals nuclears" registrats els últims anys. Per això, Greenpeace demana que s'incloguin tot un seguit de proves a les proves de resistència que es realitzaran a les centrals nuclears. Greenpeace considera que, a més de provar la resistència de les centrals nuclears davant de terratrèmols i inundacions extremes, les centrals han de demostrar que són capaces de superar possibles atacs terroristes, sabotatges i ciberatacs, així com l'impacte d'aeronaus o míssils.
I és que la barreja entre la negació de l'evolució climatològica i catastròfica de la terra, degut al canvi climàtic, i la prevenció nuclear basada únicament en criteris de rendiment econòmic, pot acabar sent una convinació mortal per a tots nosaltres. Ja és hora que assumim tots les nostres responsabilitats no només per el futur, sinó ja per al present, i lluitem per evitar la presència d'aquesta espècie de bombes de rellotgeria altament rentables però clarament perilloses i sobretot inviables en un futur cada dia més proper.
Krusty