diumenge, 5 de juny del 2011

Carod-Rovira deixa ERC

Josep-Lluís Carod-Rovira ja no és militant d'ERC. Només queda el tràmit formal de donar-lo de baixa, però ja ha comunicat a Joan Puigcercós que deixa el partit. La notícia arriba quan Joan Puigcercós està a punt de deixar el càrrec –no el partit– i quan un altre dels dirigents del partit, Jordi Portabella, ha renunciat a presentar-se com a aspirant a presidir la formació, després de la patacada del 22-M. Tot i així, Portabella continua al partit i com a cap del grup municipal a l'Ajuntament de Barcelona.

Nascut al port de Cambrils, Josep-Lluís Carod-Rovira és d'una raça de política que està desapareixent. No és ni un gestor ni un escalador dins l'aparell, que és el que ara es porta. És un líder de masses que no ha arribat on havia d'arribar pels errors propis i sobretot perquè els seus mai l'han deixat volar amb llibertat.
Després de fer filologia, i de participar activament en l'antifranquisme va entrar a la Generalitat de la mà de Max Cahner, el primer conseller de Cultura del govern de Jordi Pujol, com a delegat de Cultura. Però la seva vocació d'esquerres el va portar a fer l'aventura de Nacionalistes d'Esquerra, amb noms coneguts com Lluís Llach i Magda Oranich, però que va acabar amb un sonor fracàs electoral. Vista la realitat va redactar i va impulsar el 1987 la Crida Nacional a ERC, , una iniciativa per tal de rejovenir i rellançar el partit i aglutinar les noves generacions independentistes sorgides arran de la decebedora transició espanyola.

El 1992 una Esquerra explícitament independentista esdevé la tercera força del Parlament de Catalunya. Des del 1996 Esquerra, liderada per Josep-Lluís Carod-Rovira, denuncia l’espoli fiscal que pateix Catalunya i la demanda d’un nou Estatut nacional que ens doti de més poder polític i d’un sistema de finançament just. En el darrer cicle electoral (2003-2004) Esquerra obté els millors resultats de la seva història recent, amb 650.000 vots, 1.300 regidories, 123 alcaldies, 23 diputats al Parlament, 8 al Congrés, 4 senadors i 1 eurodiputat. Fruit d’aquests resultats, Esquerra signa l’Acord del Tinell i forma, en coalició amb PSC i ICV-EUiA, el primer govern catalanista i d’esquerres a la Generalitat de Catalunya des de la restauració de la democràcia. El Govern és encapçalat pel president Pasqual Maragall, del PSC, i pel conseller en cap, Josep-Lluis Carod-Rovira, que ha d'abandonar el càrrec 40 dies després per haver-se reunit amb la cúpula d'ETA.

Carod torna a entrar al govern el 2006, amb una figura indefinida com és la Vicepresidència, i amb l'hostilitat ja manifesta de Joan Puigcercós, aleshores conseller de Governació, tot i que per poc temps. El seu distanciament envers ERC creix i un cop els republicans deixen el govern deixa de participar en els actes de partit, fins divendres, que va comunicar la seva baixa.

Aquesta és la carta íntegra escrita per Carod i dirigida a la direcció d'ERC:

Les reaccions no s'han fet esperar, el líder de Reagrupament i conseller de Governació amb el primer tripartit, Joan Carretero, ha opinat que la baixa de partit de Josep-Lluís Carod-Rovira respon "a qüestions personals. Segons Carretero, marxa "perquè ja no té el comandament", i ha afegit que "A mi em van fer fora, em van obrir un expedient d'expulsió i no va caldre que fes cap carta".

El president de la federació de Barcelona d'ERC i membre de la candidatura afí a Carod en el congrés republicà del 2008, Oriol Amorós, ha declarat per la seva banda que li sap molt greu que l'exlíder del partit hagi abandonat la formació. "Segurament té raó en el perquè de com li han anat les coses a ERC en els últims temps, però en la seva decisió hi trobo a faltar un punt de corresponsabilitat", ha lamentat Amorós.

Ernest Benach, expresident del Parlament i un dels afins a Carod dins el partit, no ha volgut fer cap declaració per no "posar llenya al foc". També ha deixat clar que no té cap intenció de marxar del partit. Un altre dels seus afins, Rafel Niubò, que és qui va ser l'encarregat de deixar la carta de Carod a la seu d'ERC, no ha volgut fer declaracions més enllà de "lamentar la decisió" i de considerar "evident" que era una decisió que es veia a venir.

Esquerra per la seva banda respecta la decisió de Josep-Lluís Carod-Rovira de donar-se de baixa de la militància, tot i que la lamenta. En un comunicat enviat als mitjans de comunicació, el portaveu, Ignasi Llorente, ha dit "lamentem la seva decisió però la respectem i demanem el màxim respecte i comprensió a tothom, de dins i fora d'Esquerra, sobre aquesta decisió".

Personalment, no puc fer més que felicitar un home que ha portat l'independentisme català a cotes espectaculars tot i que comparteixo l'opinió de que es va equivocar en algunes decisions importants que van afectar greument les possibilitats d'un culminació final amb estat catalanista. En qualsevol cas, bona feina Carod, veurem què et depara el futur.

Krusty

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada