diumenge, 1 de maig del 2011

Dune

Recentment vaig poder veure la pel·lícula Dune, un superclàssic del 1984 dirigit per el gran David Lynch basat en la novela del mateix títol escrita per Frank Herbert l'any 1965. S'ha de dir que em va impressionar profundament, sobretot a nivell estètic.

Soc conscient que dec ser de les poques persones que fins ara no havia vist aquest super-clàssic del cinema dels 80, però m'alegro de haver pogut disfrutar-lo ara per primera vegada. La pel·lícula fa gala d'uns espectaculars vestuaris, grans actors, i, sorprenentment, encara força vigents efectes especials.
La producció de la pel·lícula, finalment realitzada per el mític Dino de Laurentiis, té una història inversemblant, va començar als anys 70, de la mà d'Alejandro Jodorowsky, que va reunir per a l'ocasió genials col·laboradors de l'època com Orson Welles, Salvador Dalí, l'ilustrador anglès Chris Foss, la banda de rock Pink Floyd i el genial H.R. Giger, tots sota la direcció artística del dibuixant francès Moebius. Tot i així, al cap de cinc anys el projecte va ser abandonat fins que als 80 el va reprendre el gran productor de Laurentiis.
En quant als actors de la pel·lícula, cal destacar el protagonista, en el paper de Paul Atreides, Kyle MacLachlan, que tots recordareu de la mítica sèrie Twin Peak, però que també ha aparegut en sèries com Histórias de la cripta, Mujeres Desesperadas, Sexo en Nueva York o Cómo conocí a vuestra madre, apart de llargmetratges tant coneguts com The Doors, Showgirls o Los picapiedra, on si ho recordeu fa de dolent amb força traça. També destacar l'actriu Virginia Madsen, a qui jo recordo bàsicament com a la protagonista de la perturbadora Candyman, però que també apareix a El número 23, amb Jim Carrey, La guarida o Exorcismo en Connecticut.
Cal mencionar també el paper de l'actriu Sean Young, coneguda per clàssics com Blade Runner, Wall Street o Ace Ventura, així com el del mític Capità Picard de la saga Star Treck, Patrick Stewart, també molt conegut per el seu paper de Professor X-avier a la saga de X-men. Evidentment, no podem oblidar el desconcertant paper que fa en la pel·lícula el cantant Sting, encarnant el que seria un perfecte i malèvol espècimen. Apart d'aquest grans actors, la cinta està repleta de magnífics icones del cinema com Max von Sydow, que haureu vist a l'última versió de Robin Hood dirigida per Ridley Scott, o Brad Dourif, famós per el seu papers com a Lengua de serpiente a la saga de El soñor de los anillos.
Com a conclusió, un gran clàssic de caire èpico-futurista que ningú pot deixar passar. Us aconsello que la disfruteu si no ho heu fet ja, i per els molts que ja la veren veure en el seu dia però que no han gaudit d'un recent visionat, us aconsello posar el mòbil en silenci, un còmode sofà, unes crispetes i aquest gran clàssic.


Krusty

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada