diumenge, 5 de desembre del 2010

Controladors aeris, drets i deures

Tots hem assistit amb incredulitat, al principi d'aquest pont, a la vaga encoberta per sorpresa dels controladors aeris de pràcticament tota Espanya que ha provocat 20 hores de tancament de l'espai aeri a l'Estat espanyol, frustrat les il·lusions de més de 600 mil persones i crispat els nervis a molta d'altra.

S'ha de dir d'entrada que 422 controladors han estat expedientats per la seva irresponsable acció, a banda de les sancions penals que es puguin derivar de les diligències per sedició obertes per la fiscalia, i s'arrisquen a perdre el seu lloc de treball, cosa greu avui en dia, sobretot amb el nivell de vida que porta aquest col·lectiu altament remunerat. Però també s'ha de tenir en compte que els controladors han estat últimament al punt de mira del govern espanyol i han sofert ja una llei que els regula les condicions laborals, gestada unilateralment pel govern, seguida de quatre reials decrets que els retallen encara més drets.

En quant a excuses, els controladors diuen que no volien assumir la responsabilitat de treballar en les condicions d'ansietat causades pel decret que el govern va aprovar aquest divendres, i  que ells no poden treballar més hores. Defensen que  l'executiu espanyol va aprovar divendres el decret polèmic per fer un cop d'efecte i apartar les mirades dels ciutadans d'altres mesures "massa impopulars", com ara la retirada dels ajuts de 426 euros als aturats de llarga durada. Si és així, ha funcionat i els que demanem el cap dels controladors en som còmplices.

Evidentment, els ciutadans no en tenim cap culpa i és difícil esperar solidaritat per part del públic amb un dels col·lectius de funcionaris més ben pagats, sobretot per part dels que s'han quedat sense les vacances somiades i planificades des de fa temps. Però no podem oblidar que si hi ha grups de treballadors públics que mereixen un bon tracte, cosa discutible d'altra banda, els controladors aeris serien un d'aquests, ja que tenen a les seves mans moltes vides i treballen en condicions de pressió constant. Em pregunto si no hi ha altres col·lectius als que criminalitzar i senyalar amb feines de molta menys responsabilitat i igualment amb sous desproporcionats.

Tot i així, sorprenen les declaracions d'una controladors de Palma de Mallorca que afirmava haver estat obligada per la Guàrdia Civil a romandre al seu lloc de treball amenaçada a punta de pistola, personalment crec que això és injustificable i no s'ha de permetre que quedi impune per molta crispació que la vaga hagi generat a la gent, ja que els temps que aquest fet m'evoca ja varen passar i no volem que tornin.

Podem concloure que els controladors aeris, com altres col·lectius, tenen actualment massa força com a treballadors, podent causar el caos en el moment que vulguin, i sobretot ,que això és el primer que cal solucionar abans de començar a abusar dels seus drets per la via de la imposició, per evitar viure les escenes que hem viscut aquests dies, més pròpies de països tercermundistes.

Krusty

2 comentaris:

  1. Mira't aquest blog :
    http://controladoresareosyotrashierbas.blogspot.com/2010/12/ver-si-nos-entendemos.html

    Brutal que diguis que el govern hauria de intentar impedir que cap sector laboral tingui tant poder... Tots els treballadors tenim el poder, el que passa que nomès els controladors aeris han tingut els collons de organitzar-se i fer vaga tots. Tant de bo tots fossim com ells, perque llavors tindriem la paella pel manec i els politics no ens humillarien com els dona la gana.

    La societat del benestar ha arrivat a tal punt que mentre no t' afectin directament les coses no mous un dit i et queixes quant ho fas els altres perque et molesten.

    Per mi aquesta vaga hauria de ser un exemple per la societat. Podem parar el pais quant vulguem, mentre a Alemanya pujem les ajudes aqui les treuen i ningú ha dit rés, és lamentable.

    ResponElimina
  2. Boníssim article el de la controladora, gracies, es nota que esta fins als collons!

    Jo deia que si el govern sap que tenen el poder de parar el país, no hauríen d'haver-los putejat d'aquesta manera, per que aleshores passa el que ha passat.

    També deia que entenc que la gent no es solidaritzi amb ells parque ara estan putejats per perdre's el pont, però evidentment penso que amb una vaga el que cal fer és solidaritza-s'hi, igual que esperes que la gent ho entengui quan la vaga la fas tu.

    Molt cert el que diu la controladora que ningú ha sentit la seva versió, el dret d'expresió és un més dels que els hi han denegat per la cara.

    Però has de reconèixer que quan jo he fet vaga per els meus drets, a nin´gu li ha importat una merda perque no soc controlador aeri, i per tant no he aconseguit més que un dia menos de sou, i això tampoc és just.

    Finalment, és evident que aqui la gent s'aconstuma a posar en contra dels que fan vaga si els molesta i a passar olímpicament si no. I és així com hem arribbat a tenir tants menos drets que altres països d'Europa.

    Sempre dic que quan els nostres fills ens preguntin perquè han de treballar més hores per menos diners que a altres països, i per què tenen menos vacances i menos drets, els haurem de respondre que és perque els seus pares preferíen cobrar un trist dia de sou més que no pas lliutar per un futur millor per ells.

    ResponElimina